Keskustelu

Pekka VValio Venäjällä3.4.2017 11.03
Moro,
miten on mahdollista, että nykyhallitukskoalition aiheuttamana Valio on siirtänyt tuotanso Venäjälle ja myy maitolitraa 40 sentillä. Sama tehdas ja samat tuotteet tehdään Venäjällä ja myydään 4 kertaa edullisemmin.
Suomalaiset ostavat maitonsa Venäjältä ja samoin maitotuotteet ja rasvatuotteensa ja täällä ihmetellään, miten näin kävi Keskustapuolueen pääministerikaudella.
Tämä sama poliittinen linjaus on ollut myös valloillaan Juankoskella ja lähes kaikki rakentaminen, saneeraus, ostot ovat hankittu Juankosken ulkopuolisilta tekijöiltä.
Suomen MTK ihmettelee ja antaa lausuntoja, mutta saman puolueen pääministeri ja hallituskoalitio hajoittavat maaseudun ja ovat tehneet kaikkensa, että maatalous saataisiin Suomessa loppumaan. Isot maitotilat ovat tosi liemessä, kun maito ja liittyvät tuotteet hankitaan Venäjältä tulevaisuudessa.

Kouraan ajattelijaRe: Valio Venäjällä3.4.2017 12.01
Tässähän ei ole mitään uutta. Muistamme hyvin rasvamatkat Haaparantaan 1980-luvulla. Suomalainen voi haettiin takaisin puoleen hintaan.
Ja haetaanhan iisalmelainen ohrajuoma Tallinnasta edelleenkin puoleen hintaan.
Kauppa kannattaa, mutta maatalous on onnesta kiinni.

Pekka VRe: Valio Venäjällä3.4.2017 13.16
Moro,
ei ole sama-- nyt maito tuotetaan Venäjällä, jalostetaan Venäjällä ja verot katoavat Venäjälle ja maitotilat kaatuvat Suomessa.

Martti Pohjolainen vaaleissa numerolla 53Re: Valio Venäjällä3.4.2017 14.27
Hyvin kirjoitat Pekka V
Näin se vaan on, kuten Pekka tuossa huvin toteaa. Nykypolitiikalla mitä hallituspuolueet ajavat hävittää lähes kaiken maatalouden suomesta. Ei ihme, että monen todella vannoutunet keskustapuoluelaiset ja Vennamolaiset ovat nyt viimein havahtuneet ja ruvenneet miettimään kuinka heille käy jos edelleen nämä samat päättäjät vuodesta toisen ovat päättämässä maaseudun ja maatalouden asioita. Herääminen on jo käynyt. Sankoin joukoin nämä aikaisemmin näitä puolueita äänestäneet ovat siirtyneet toisin leireihin ja siirtymistä tapahtuu kiihtyvällä tahdilla. Eikä ole ihme, että viimein se suuri hätä johon maatalousväestö on ajettu, on havahduttanut huomaaman, että näin ei voi enää jatkua. Ja me muut kansalaiset olemme huomanneet, että nyt jos koskaan pitää ruveta ajattelemaan maalaisjärjellä kuinka asioita tulee hoitaa. Tässä ajattelussa puolueuskollisuus on pakko jättää unholaan. Tosiaan jos meno jatkuu kuten se on viimeiset vuodet jatkunut, niin maatalousväestön on pakko pistää rukkaset naulaan ja lähteä tosiaan kotiseudultaan kasvukeskuksiin toisiin töihin jos niitä vaan sattuu löytymään , että leipää jotenkin riittää. Ja tämä jos mikä on todella sääli kun he sukupolvien työn heittävät pakotetusti romukuppaan. Vaihtoehtoja nyt puoluekentässä kyllä löytyy, jotka katsovat Suomea kansalaisten edunmukaisuuden perään. Joten äänestäjä miettikääpä kun äänesi annat. Halutaanko me ajaa maatalous alas äänestämällä puolueita ja henkilöitä, jotka ovat unohtaneet kansalaiset ja kuntalaiset vaalien välillä, vai olisiko jo muutoksen aika hakea vaihtoehtoa toisaalta.

vaalitarkkailijaRe: Valio Venäjällä4.4.2017 0.57
Moro Pekka ja Pohjolaisen Masa ovat nyt heränneet jo Juankosken maataloudenkin asialle.

On hyvä, että heräämistä alkaa vähitellen tapahtua.

Minä otin Suomen maatalouden tilan esille jo kauan sitten, kun Erika Suomisen maatalouden surkeaa tilaa koskeva itkuvirsi Koillis-Pravdassa vei minulta yöunet moneksi viikoksi.

Enkä tietenkään ole ollut kuuro tai sokea, kun joka ikinen vuosi puhutaan maatalouteen liittyvistä miljardien tuista, mutta siitä huolimatta tilanne tuntuu maataloudessa vain pahenevan.

Onhan se tietysti vähän outoa, että viime eduskuntavaaleissa pääministeriksi tullut insinööri Juha "Digi" Sipilä ei ollut perillä edes maataloustuen määrästä ja siitä, kuka sen maksaa.

Jo tavallinen kadun mieskin tietää sen, että Suomen maataloustuki on nykyään 4000-5000 milj. euroa vuosittain.

Ja viimeisen kymmenen vuoden aikana veroeuroja on Suomen maatalouteen syydetty suunnilleen 200 erilaisen tuen turvin kaikkiaan ainakin 40 miljardia euroa, eikä siitä huolimatta Suomen maataloutta ole saatu nykyistä parempaan lentoon.

En tiedä montako kertaa olen sen jo todennut, mutta totean sen yhä uudestaan, jotta sanoma joskus menisi myös kepuloisille jakeluun:

Suomen maataloudessa on erittäin vakava valuvika valtakunnallisessa liiketoimintasuunnitelmassa.

Keskeinen ongelmahan meillä on se, että Suomen maataloutta on vuosikymmenet kehitetty lähinnä Suomen pienen kansan kotimaisen elintarvikehuollon näkökulmasta ja suomalaisen keskeisenä elintarvikkeena on pidetty maitoa.

Tästä syystä Suomessa juodaankin maitoa kaikkein eniten maailmassa ja valtaosa Suomen maatalouden ns. arvoketjusta perustuu vielä nykypäivänä mahdollisimman suureen maidon tuotantoon, joka tietysti sitten sanelee myös sen, millaiseksi lehmien navetat, meijerit ja rehutuotanto sekä maidon jakelu on syytä järjestää.

Historiasta johtuen Suomen maataloudessa ongelmana on myös pieni tilakoko ja tietysti pohjoinen karu sijainti.

Muutaman kantturan navettaa ei mikään fakiiri valitettavasti enää nykypäivänä saa Suomessa kannattavaksi, vaikka maitolitrasta maksettaisiin tuottajalle maataloustuen turvin 10 euroa litralta.

Tunnettu tosiasiahan on se, että Suomen maatalous on täysin kartellisoitunutta liiketoimintaa, jossa keskeistä roolia ovat näytelleet Valio ja ns. S-ryhmä, jotka ovat ulottaneet lonkeronsa kaikille liiketoiminta-alueille Suomen elintarvikehuollossa, jolle fyysiset rajat kuitenkin asettuvat Suomen pienen kansakunnan syönti- ja juontikyvyn mukaan.

Vasta 29.12.2016 KHO antoi vuosia kestäneen oikeusprosessin lopuksi päätöksensä Valion saalistushinnoittelusta ja määräsi Valiolle 70 milj. euron sakot kartellitoiminnasta.

Tämän seurauksena Valion maitomonopoli onkin alkanut murentua ja markkinoille on tullut perusmaidon lisäksi uusia maitotuotteita.

En nyt tässä taas viitsi ryhtyä luennoimaan Suomessa ja muualla myytävistä maidoista, mutta sen voin todeta, että Valion jalostamat ja markkinoimat maidot ovat laadultaan ja myös terveydellisiltä vaikutuksiltaan selvästi huonompia kuin monen EU-maan maidot.

Voidaan myös tieteellisesti todistaa, että suomalainen A1 maito on syynä moniin Suomen yleisiin kansansairauksiin, mutta sillekään ei kukaan lääkintäviranomainen tai muukaan viranomainen Kepulandiassa loksauta korviaan, vaikka maidon terveyshaitat saattavat olla jopa suuremmat kuin alkoholin aiheuttamat haitat.

Moro Pekka on yllä todennut, että Valio on siirtänyt maidon tuotantoa Venäjälle ja myy maitoa siellä 40 sentillä per litra.

Tätä tietoa en ole pystynyt vahvistamaan, mutta Valiolla on Venäjällä Ershovon Juustola (Viola Juustot) ja sitten Pietarin lähellä Galaxy maidon sopimustuotantoa. Ershovon tehtaalla on henkilökuntaa 200 kappaletta ja tehtaan investointikustannus oli 64 milj. euroa.

Nämä operaatiot eivät Suomen maataloutta hetkauta sinne eikä tänne. Itse asiassa pidän hyvänä sitä, että Valiolla on omaa tuotantoa Venäjällä, koska raja on isketty kiinni.

Kuitenkin kotimaisen maidontuotannon ja jalostuksen kannalta oleellista on, että EU:ssa luovutaan maitokiintiöistä ja tästä syystä maitotilojen paineet Suomessa vain entisestään kasvavat.

Valion kotimaista roolia kannattaakin seurata tarkalla silmällä. Valio ei ole tiettävästi vielä paljastanut vuoden 2016 tuloksiaan, mutta vuodelta 2015 tiedetään seuraavat luvut:

- Liikevaihto 1 718 milj. euroa
o Kotimaan myynti 1 116 milj. euroa
o Ulkomaiset toiminnat 602 milj. euroa
- Tulos 13 milj. euroa
- Omistajilta ostettu maito 1 899 milj. litraa
- Omistajille maksettu maidosta 789 milj. euroa
- Maitokate oli 806 milj. euroa
- Maitotuotto 36.5 senttiä/litra

Maidon hinnan kannalta huomattava on, että Valiolla on viisi osuustoiminnallista pääomistajaa, jotka näyttävät toimivan pääsääntöisesti tappioilla. Itä-Suomessa Valion omistaja on Osuuskunta ItäMaito.

ItäMaito syntyi vuoden 2010 alussa, jolloin Alueosuuskunta Promilk, Kainuun Osuusmeijeri, Liperin Osuusmeijeri, Nurmeksen Osuusmeijeri ja Osuuskunta Idän Maito yhdistyivät.

Osuuskunta ItäMaidon omistavat maidontuottajat tuottavat noin 25 % Suomen maidosta. ItäMaito myy keräilemänsä maidon jalostettavaksi Valio Oy:lle, josta Osuuskunta ItäMaito omistaa noin 27 %.

ItäMaidon ja sen kilpailijan suonenjokisen Maitomaan vertailu vuosilta 2014-2015 osoittaa, että maidossakaan suuruudesta ei välttämättä ole mitään hyötyä, kuten alta selviää:

Vuosi 2014
- Maitomaa 54.5 milj. euroa, tulos 778 000 euroa, henkilöstö 52
- ItäMaito 316.4 milj. euroa, tulos -577 000 euroa, henkilöstö 72

Vuosi 2015
- Maitomaa 47.8 milj. euroa, tulos 421 000 euroa, henkilöstö 56
- ItäMaito 289.9 milj. euroa, tulos -653 000 euroa, henkilöstö 74

Suomen monimutkainen omistuksellinen Valion ja sen omistajaosuuskuntien välinen verkostorakenne joka tapauksessa pitää huolen siitä, että esim. maidon ja muiden elintarvikkeiden kustannusrakenteet eivät ole läpinäkyviä.

Näin ollen esim. poliittisilla päättäjillä ei voi olla riidatonta tietoa esim. maatalouden kannattavuudesta.

Kun Valio mielellään puhuu siitä, että maidon tuottajahinta on vain 40 sentin tasolla, niin kysymyksessä on mitä suurimmassa määrin ns. virheellinen tieto, koska tarkemmissa tutkimuksissa on jo selvitetty, että tuottajahinnan päälle on tietysti laskettava myös maitotuottajalle maksettu maataloustuki, joka selvitysten mukaan nostaa maidon todellista hintaa noin 34%:lla.

Korkea maidon hinta siis suosii maitotalouteen kohdistuvia investointeja, josta ilmeisesti seuraa se, että maataloustukien poistuessa vähitellen maitotalouteen suoritetut investoinnit osoittautuvat pitemmällä aikavälillä kannattamattomiksi.

Maatalouden kehittämisen kannalta oleellista onkin tietää läpinäkyvästi tuotteiden todelliset hinnat, eikä vain joku monopoliyhtiö Valion maksama väliportaan hinta.

Kun Suomen väestö ei kasva kuin noin 0.5% vuodessa korkeintaan, niin on selvää, että Suomessa esim. maidon kulutus ei voi juurikaan kasvaa.

Sama asia koskee kaikkia muitakin elintarvikkeita, joita kehitellään vain suomalaisia tarpeita silmällä pitäen.

Kansanvälisten maitotilastojen mukaan Suomessa maidon kulutusta olisikin terveydellisistä syistä syytä leikata ainakin jopa 30-40%:lla.

Laajasti ottaen Suomen maatalous voi kasvaa ja kehittyä vain siten, että Suomen maataloustuottajat alkavat vähitellen kehitellä uusia tuotteita pääasiassa vientiä ajatellen.

Maataloustuotteiden kansainvälinen kauppa on kuitenkin luvanvaraista toimintaa, joten uusien markkinoiden avaaminen ei tapahdu hetkessä.

Jotenkin tuntuu hullulta, että Suomessa on vakava maatalousongelma, vaikka Suomi on ollut aina Kekkosen ajoista lähtien agraariyhteiskunta, jossa lähes kaikkien keskeisten valtion virastojen johto on ollut tukevasti kepuloisten käsissä ja muutamaa suurempaa kaupunkia lukuun ottamatta kuntien valtuustoissa istuu pääasiassa kepuloisia.

Juankoskellakin kepuloisilla on ollut kymmeniä vuosia valtuustossa ehdoton enemmistö ja määräysvalta aina vuoden 2012 kunnallisvaaleihin saakka.

Kyllä äkkinäinen luulisi, että tällaiset päättäjät voisivat hoitaa kunnan keskinäiset asiat siten, että kunta olisi puoleensa vetävä ja siellä palvelut olisivat pelanneet.

Kuitenkin Juankosken valtuustossa laitettiin huppu päähän, pidettiin tuolista kiinni ja alettiin odottaa, milloin noutaja tulee.

Noutaja tuli sitten joulukuussa vuonna 2008. Saattohoito alkoi ja vuonna 2014 valtuuston puheenjohtaja Konttiselle lankesi kunniatehtäväksi toimittaa vainajan siunaus.

Eipä ole Konttiselta kuultu valtuustokaudella 2012-2016 kummemmin uusia avauksia Juankosken maatalouden meneillään olevaan kriisiin tai homekoulujen akuutteihin ongelmiin.

Sitäkin innokkaammin Konttinen ja Esteri Kangasveijari ovat olleet vuositolkulla neuvottelemassa ikuisesti lupaavan Tratta PBF:n ja biovoimalan kaupungin rahoilla tapahtuneista järjestelyistä ja epämääräisistä kiinteistökaupoista ulkomaisten rahattomien hämärämiesten kanssa.

Lopullisesti 1.1.2017 Juankoski vainaan uurna laskettiin sitten Kuopion ankeaan kalmistoon. Muutosjohtaja Esteri Kangasveijari piti sitten Juankosken haudalla lyhyen ja koruttoman muistopuheen, jossa kiitti kaikkia Juankosken veronmaksajia vuosikymmenien hyvästä yhteistyöstä.

Juankosken kasupungin muistopuheen lopuksi muutosjohtaja Esteri Kangasveijari totesi saattoväelle, että Juankosken liityttyä Kuopioon Kuopiosta tuli onneksi Suomen suurin maitokunta.

mualainenRe: Valio Venäjällä9.4.2017 12.47
Ei se kuitenkkaan maeto mitä tänäkkii päivänä suomessa kaupossa myyvvään tule venäjältä. Jos katotaan k kauppoin pirkkamaeto,
s kauppoin suomalaista maeto ja vielä tempastaan mukkaan litlin Pohjolan meijerin maeto.
Ihan tasan tarkkaan kaekki tulloovat Sippoon taekka Hämmeenlinnan meijeristä.
Samasta tynnöristä, välillä vuan vaehettaan putken piähän erlaenen purkki.
Ja sieltä venäjältä ku ei tule yhtään purkkija maetoo suomen kauppoloihin.
Minä ku oun vilipitön vi..anteeks maejon ystävä ja aikasemmin jouvuin pakon sanelemana asummaan venäjällä yl puol vuotta, piti jokaviikko ajjoo suomesta hakemassa oikkeeta maetoo. Sitä venäjän maetoo ku ei juo erkkikkään, muutenku kolomen romillen humalassa, sittennii vahingossa.
Imellee, laimmeimmillaan rasvarosentti kolome, hyi helevetti.
Minäkkii, vaekka oun tämmönen mualaistollukka, on jonniverran kiertännä mualimmoo. Aena oun maetoo ostanna, mutta nii hyvvee maetoo ku meillä tiällä suomessa on, eipä juurikkaan löyvy muuvalta mualimasta.
Pittää nyt kuitennii länsnuapurija kohanneen terroriteon vuoks lohuttoo, on ruotsissakkii melekkeen yhtä hyvä maeto ku suomessa.
Ja jenkkilässäkkii ol ihan juotava maeto aekasemmin.
Tiijä häntä tänäpäevänä mitäseon, taetaa tuo rumpetti panna kaekki asijat siellä sekasi.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: