Keskustelu

alan kolmas miesTerra Sipilän prosessikaaviot johtaa meitä harhaan7.8.2017 17.41
Nyt se on tieteellisestikin näytetty toteen, että kepuloisen insinööri Terra-Sipilän prosessikavioihin perustuva johtamistyyli vie Suomen kivikaudelle.

Aamutelkkarissa toimittaja Teresa Meriläinen-Aho haastatteli Vaasan kauppakorkeakoulussa tohtoriksi nykyaikaisesta johtajuudesta väitellyttä Piia Uusi-Kakkuria, joka on käynyt myös Amerikassa tutustumassa moderniin johtamiseen.

Piia Uusi-Kakkuri esitti haastattelussa kritiikkiä suomalaisesta insinöörimäisestä johtamistavasta, joka meillä on perinteisesti impivaaralaisena johtamistyylinä ja jota on myös kuvattu legendaarisella ilmauksella "Management by perkele" tai sotaväkeen liittyvällä arvostetun kenraali Adolf Ehrnroothin ilmauksella: "Joukkoja johdetaan edestä".

Henkilökohtaisesti olen Adolf Ehrnroothin suuri ihailija, mutta se ei estä
minua ajattelemasta sitä, että Suomessa olisi johtamista ja johtajuutta tarkasteltava myös muulta kannalta kuin Terra-Sipilän kotipajassaan kehittelemien prosessikaavioiden kautta, joilla ainoana tavoitteena on saada hinnalla millä hyvänsä aikaan päätös, mutta siitä ei ole mitään varmuutta, mistä ollaan päättämässä ja mitkä ovat päätösten vaikutukset ihmisiin ja kansantalouteen.

Ei edes siitä ole varmuutta, ovatko Terra Sipilän prosessikaavioiden avulla tehdyt päätökset lain mukaisia.

Tältä osin viittaan vain Terra Sipilän ajamiin ns. kärkihankkeisiin, joihin kepulosten "Suomi Ylikuntoon" hanke on meidät viemässä

Tässä tilanteessa on erittäin raikasta, että nuori tri Piia Uusi-Kakkuri tuo johtamista koskevaan keskusteluun uusia näkökulmia. Näillä näkökulmilla on huomattavasti suurempi vaikutus Suomen tulevaan kehitykseen kuin insinööri Terra Sipilän poliittisen päätöksenteon prosessikaavioilla, joita kuitenkin jostain syystä Suomenkin valtamedia tuntuu suuresti arvostavan.

En lähde nyt laajemmin selostamaan tri Uusi-Kakkurin väitöskirjassaan esittämiä väitteitä ja havaintoja, mutta mielestäni sanoma oli hyvä ja selvä.

"Johtamisessa tarvitaan nykypäivänä älyllistä yllyttämistä siis luovuutta".

Suomeksi sanottuna tällaista johtajaa ja johtamistyyliä voidaan kuvata oivaltavuudella, ekstroverttiydellä siis ulospäin suuntautuvuudella sekä spontaanisuudella eli oma-aloitteellisuudella.

Minusta tällainen johtamistyyli olisi hyvä iskostaa myös julkishallintoon kuten kuntiin ja valtion virastoihin. Kun tällaisia johtamisarvoja vielä sovellettaisiin ennakoivasti, niin silloin voidaan puhua siitä, että "Suomea ollaan oikeasti laittamassa kuntoon", eikä vain kepuloisten karaokeilloissa haaveilemaan ylikuntoon.

Minä onnittelen suurella lämmöllä nuorta naistohtoria, joka muuten havaitsi, että naiset ovat usein miehiä innovatiivisempia johtajia. Minä en tätä ollenkaan ihmettele, koska naisilla tunnejohtaminen on selvästi kehittyneempää kuin esim. insinöörimiehillä, jotka ovat meillä perinteisesti tottuneet "halki, poikki ja pinoon"-ajatteluun.

Miesten ja naisten välisen tunneajattelun eron johdosta miesten onkin usein hyvin vaikeata ymmärtää naisten tekemien päätösten yhteydessä käyttämää sumeaa naisen logiikkaa.

Tässä kohtaa en malta olla muistuttamasta maltalaista nobel-palkittua psykologian tohtoria eli Edward de Bono, joka tunnetaan ihmisten johtamisessa ja luovuudessa tarvittavan innovatiivisen lateraalisen ajattelun oppi-isänä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: