Keskustelu

PVHyvä veli8.8.2017 11.09
Moro,
opettajani selvitti asiaa SS:"Tolvanen: Kyseessä voi olla jopa korruptio

Sidonnaisuudet: Moni poliitikko päättää kunnassa ja osuuskaupassa.

Jyväskylä

Aino Elomäki

Osuuskauppojen ja kaupunkien hallinnoissa toimii runsaasti samoja politiikkoja. Kyseessä voi olla jopa korruptio ja hyvä veli -verkostot, Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen toteaa.

Keskisuomalainen uutisoi huhtikuussa vertailusta, jossa selvisi, että suurten osuuskauppojen päättäjistä iso osa toimii myös kuntapolitiikassa. Esimerkiksi Keskimaan hallintoneuvostossa lähes puolet jäsenistä on kuntapäättäjiä. Luku oli kahdeksan osuuskaupan vertailussa Suomen suurin.

Monissa hallintoelimissä toiminen ei riko lakia. Edustajistossa istuminen ei aiheuta laillisia ongelmia tai esteellisyyttä päätöksenteossa.

- Hallintoneuvosto on vähän rajatapaus. Osuuskaupan hallitus on eri asia. Siellä tulee esteellisyystapauksia eteen väistämättä, Tolvanen arvioi.

Rikoksen sijaan vastaan tulevat eettisyyden rajat.

- Hyvä veli -verkostoista on helposti kysymys, ja niitä pidetään korruptiona.

Intressiristiriitoja voi syntyä kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyvissä asioissa sekä julkisissa hankinnoissa.

- Ongelma tulee, jos päättäjä alkaa samaistua yhtiöön. Tutusta yhtiöstä tulee positiivisempi mielikuva kuin tuntemattomasta.

Tilanne on haastava, jos päättäjät hyötyvät yhtiöstä taloudellisesti. Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä kertoo, että hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenet saavat S-ryhmän henkilökunta-alennuksen. Lisäksi kaikille Keskimaan päättävissä elimissä istuville maksetaan kokouspalkkiot.

Jyväskylän kaupungin hallinnossa vaikuttavat poliitikot eivät näe ongelmaa Keskimaalla toimimisessa. Esimerkiksi Karjalan lennoston eläkkeelle jäänyt komentaja Juha Suonperä (kok.) istuu sekä Keskimaan hallintoneuvostossa että Jyväskylän kaupunginhallituksessa, jossa hän toimii 1. varapuheenjohtajana. Hän kertoo pohtineensa intressiristiriitoja ottaessaan vastaan toimet.

- En ole havainnut ristiriitaa. Kaupungin politiikka on ykkönen ja jos vaikeuksia syntyisi, jättäisin Keskimaan.

Hyvä veli -verkostojen suurin vaara on, että päätökset siirtyvät suljettuihin huoneisiin.

- Asioiden valmistelu pitäisi mennä virallista tietä, eikä niin, että ulkopuolella päätetään ja viralliset elimet vain sinetöivät päätökset, Tolvanen toteaa.

Vuorovaikutus kuntapäättäjien ja paikallisten yritysten välillä on tarpeen, mutta onko hallinto ainoa tie vuorovaikutukseen, hän kysyy.

Rajoitusten sijaan Tolvanen toivoo koulutusta kuntapäättäjille. Suomeen voitaisiin luoda erilaisia systeemejä, joilla pyrittäisiin etukäteen tunnistamaan riskitilanteet.

Tolvasen mukaan kansainvälisissä arviossa on kritisoitu suomalaisia siitä, että on liian sinisilmäistä uskoa, ettei maassa ole korruptiota.

- Jospa se johtuukin siitä, ettei meillä tunnisteta korruptiota."



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: