Keskustelu

Joopas JooKartonkia menee9.7.2014 16.18
YLE:ssä:
-"
Kuva: Pertti Huotari / Yle


Mistä on kyse?

?Aallotuskartonkia valmistava Powerflute Savon Sellu on yltynyt hyvään kuntoon vaikeiden vuosien jälkeen.
?Tehtaalla on karsittu kuluja voimakkaasti ja tänä vuonna tuotanto lähentelee ennätyslukemia
?Powerflute Savon Sellu työllistää suoraan lähes 200 ihmistä

Kuopion Sorsasalossa aallotuskartonkia valmistava Powerflute Savon Sellu on päässyt hyvään kuntoon vaikeiden vuosien jälkeen.

Vuonna 1968 perustetun tehtaan kilpailukyky rapautui ja kustannukset karkasivat käsistä uudella vuosituhannella. 2000-luvun alussa silloinen omistaja M-real jopa harkitsi pitkään tappiota tahkonneen tehtaan sulkemista.

Vuosi 2005 näyttää nyt tuoneen kaivatun käänteen Sorsasalossa. Tuolloin tehdas myytiin puunjalostuksen "kansainvälisen kultasormen" Dermot Smurfitin omistamalle Powerflutelle.

Sen jälkeen kuluja on karsittu voimakkaasti ja tänä vuonna tuotanto lähentelee ennätyslukemia. Myös vientiä on lisätty ja aallotuskartonkia lähtee Kuopiosta jo 50 maahan. 90 prosenttia tuotannosta menee vientiin.

? Aika iso muutosprosessi on viety läpi ja nyt näyttää siltä, kun uusia ennätyksiä kohti ponnistellaan, että joitakin asioita on tehty oikein, sanoo vaatimattomasti Savon Sellua koko Powerfluten ajan luotsannut tehtaanjohtaja Juha Koukka.


Aika iso muutosprosessi on viety läpi ja nyt näyttää siltä, kun uusia ennätyksiä kohti ponnistellaan, että joitakin asioita on tehty oikein.

? Juha Koukka


Savon Sellulla on myös jatkuva investointiohjelma, jota määrätietoisesti noudatetaan. Tänä vuonna keskitytään massatehtaan puolelle, rahaa siihen kuluu 6?7 miljoonaa euroa. Viime vuonna Powerflute Savon Sellu tuotti voittoa lähes 11 miljoonaa euroa.

Powerflute Savon Sellu työllistää suoraan lähes 200 ihmistä. Henkilöstömäärä on pysynyt pitkään samana.

Suomi "metsittyy" taas

Savon Sellu synnytettiin aikoinaan maakunnan yhteisillä voimanponnistuksilla. Mukana talkoissa olivat myös maan mahtimiehet aina tuolloisesta presidentti Urho Kaleva Kekkosesta alkaen.

Juha Koukka on tyytyväinen siitä, että pitkän vaikean jakson jälkeen puunjalostusteollisuuteen laajemminkin ollut viime aikoina saatu valoa.

? Erittäin hyviä uutisia on kuultu muun muassa Äänekoskelta ja Varkaudesta. Vaikka nämä eivät suoranaisesti omaan yhtiöön liitykään, ne ovat metsäteollisuusihmiselle mukavaa kuultavaa.

Koukka uskoo vahvasti metsällisten tuotteiden mahdollisuuksiin Suomessa jatkossakin.

? Kyllä meillä Suomessa täytyy pystyä tekemään laadukkaita tuotteita, sellaisia mitä muut eivät pysty tekemään ja sen lisäksi tietysti kustannustehokkaita meidän pitää olla. Hän näkee myös biojalostuksessa ja biotuotteissa paljon tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Seppo Tikkanen"

alan kolmas miesRe: Kartonkia menee9.7.2014 21.56
Ilman järjettömästi tehtyä euro-kytkentää (siis väärällä vaihtokurssilla) meillä olisi nyt Suomessa ns. täystyöllisyys, eikä meillä olisi mitään kestävyysvajettakaan.

Mutta tyhmästä päästä kärsii koko ruumis ja nyt yleisesti ottaen ollaan kauloja myösten suossa.

Juha Koukkaa, Powerfluten ansioikkaista työtekijöitä ja ennen kaikkea viisasta Dermont Smurfitia täytyy onnitella ennakkoluulottomuudesta ja siitä, että visiot ovat olleet oikeat. Hyvän strategikon tunnuspiirteisiin kuuluukin, että häntä usein onnistaa ja visiot ovat oikeita.

Ennen Smurfitiä tehdas oli todella sulkemisuhkankin alla, kun Metsäliitossa ei tajuttu tehtaan todellista arvoa ja tehdasta tarkasteltiin lähinnä pelkästään Metsäliiton puuhuollon näkökulmasta.

Metsäliitollehan Savon Sellu oli vähän kummajainen, kun se käyttää raaka-aineenaan pelkästään koivua. Eikä Metsäliitolla Itä-Suomessa oikein ole ollut muuta puuta jalostavaa teollisuutta kuin Punkaharjun vaneritehdas.

Pakkausalan hyvin tunteva Smurfit on kyllä tajunnut vilkaista myös aaltopahvin loppukäyttöä ja on tietusti huomannut, että tällaisia NSSC-flutinkia valmistavia tehtaita ei olekaan joka nimessä samalla tavalla kuin Suomeen innostuttiin "viisaiden konsulttien" neuvomina rakentamaan samalla kaavalla 1980-90-luvuilla noita nyt suljettavia LWC-paperitehtaita.

Nyt voidaan todeta, että Powerflute on erikoistuotetehdas ja pakkausala on kovassa kasvussa globaalisti monestakin syystä.

Markkinoiden ohessa viisas Smurfit on tietysti ollut järjestelemässä Suomessa myös tehtaidensa puuhuoltoa entistä vahvemmalle pohjalle, kun Powerflute on myös hankkiutunut Harvestia Oy:n osaomistajakasi yhdessä Vapon kanssa.
Tällaista strategisesti viisasta toimintaahan ei voi kuin ihailla.

Siinä muiden hommiensa sivussa Smurfit on vielä ostanut 10% tarkkailuaseman Stora Enson entisetä Kotkan tehtaista. Tuostakaan siivusta ei varmasti ole tarvinnut satoja milj. euroja maksella.

Nyt Suomessa alkaisikin jo olla pikkuhiljaa kova kiire ruveta tutkimaan mm. hyvän pitkäkuituisen massan laatuominaisuuksia, jos vaikka pikapuoliin saataisiin Suomeen vielä uusi ja tehokas kone Kraft papereille. Tällaiset koneethan eivät enää vuosikymmeniin ole oikein kelvanneet noille Suomen metsäpomoille.

He ovat mieluummin lähteneet maamme rajojen ulkopuolelle milloin mihinkin miljardihankkeeseen. Niistähän on sitten kohta palattu verissä päin kotiin ja aloitettu taas alusta, kuten Kari Jordankin on joutunut Metsäliitossakin tekemään murheellisen hienopaperikuvion seurauksena. Tässä kohtaa herääkin kysymys, miksi juuri ruotsalaiset myivät M-Realille nuo suljettavat hienopaperitehtaansa?

Kovin korkeita pisteitä ei voi SE:n Härmälällekään antaa, kun ryntäsi suurella rahalla jenkkeihin ja sitten koko hanke lässähti kasaan aiheuttaen miljardien eurojen vahingot. Ilmeisesti juuri tästä syystä SE:n valittiinkin nyt toimitusjohtajaksi ruotsalainen.

SE:n suomalaiset omistajatkin ovat varmaan todenneet, että on parempi, että SE:ssä sekä toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja ovat molemmat Ruotsista, koska se varmimmin turvaa myös suomalaisten ruotsalaisia suuremman omistusosuuden säilymisen.

Vaikka Suomella on nytkin Brysselissä 13 MEPPIÄ ja herra isoherra Olli Rehn on ollut pitkään talouskomissaarina ja nyt Jyrki Boy lähti jatkamaan noita vaativia tehtäviä, niin kukaan ei ole tainnut tajunta vielä informoida Suomessa, että EU:n parlamentti äänesti huhtikuussa 2014, että muovipakkaamiselle laitetaan nyt päätepiste ja vuoteen 2019 mennessä eli jo 5 vuoden päästä muovisten pakkauspussienkin määrää pudotetaan 80%:lla.

Tietysti taas ruotsalaiset ovat olleet ajan hermolla ja BillreudKorsnäsin viisaat ihmisetkin tiedottivat välittömästi tästäkin asiasta koitisivuillaan heti äänestyksen jälkeen seuraavasti:

"In April, the European Parliament voted in favour of new targets that will force nations within the EU to reduce plastic bag use by 80 per cent before 2019," Lager says. "Many consumers have also expressed a strong preference for sustainable, non-plastic alternatives, both in retail and food retail situations."

Kyllä meillä Suomessa on vielä paljon oppimista noissa kansainvälisissä kuvioissa.

OIkein harmittaa vähäinen järjen käyttö Suomessa



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: