Keskustelu

PVKaavilaisia vanhempia on lähestynyt Kaavin kunnanhallitusta25.7.2014 20.47
Moro,
YLE uutinen:
"

Kaavin vanhemmat vetoavat yläkoulupäätöksen kumoamiseksi

Perheet ovat lähestyneet kunnanhallitusta esittäen, että päätös vietäisiin uudestaan valtuuston käsittelyyn. Muutosta asiaan ei ole tiedossa.










Koululainen tekee matematiikan tehtävää.

Kuva: Yle

Kaavin kunnanhallitus ei voi muuttaa valtuuston päätöstä kunnan yläkoululaisten lähikoulusta.

Kaavilaisvanhemmat ovat lähestyneet kunnanhallitusta esittäen, että päätös vietäisiin uudestaan valtuuston käsittelyyn. Kaavin kunnanhallituksen puheenjohtaja Eino Miettinen painottaa, että valtuusto päättää vain Kaavin lähikoulusta - perheet voivat itse sopia koulunkäynnistä myös muissa kouluissa.

Kaavin yläkoululaisten lähikoulu on ensi syksyyn asti Juankoskella, jonka jälkeen se on Tuusniemellä."

Kaavin kunnanhallituksen PJ on oikeassa: kunnanhallitus ei pysty uudelleen päättämään Kaavin kunnanvaltuuston päätöksestä. Vain valituksella voidaan asiaa yrittää muuttaa, mutta kun lainvastaisuuksia ei ole, on päätös lopullinen.
Jokaisella lapsen vanhemmalla on oikeus hakea Juankoskelle kouluun ja onhan Juankosken kaupunginhallitus tehnyt periaatepäätöksen jokaisen kaavilaisen hyväksymisestä Juankosken yläasteelle.

Lähettäjä:*Re: Kaavilaisia vanhempia on lähestynyt Kaavin kunnanhallitusta25.7.2014 22.21
"Vain valituksella voidaan asiaa yrittää muuttaa, mutta kun lainvastaisuuksia ei ole, on päätös lopullinen."

Tästä voidaan olla eri mieltä.

PRe: Kaavilaisia vanhempia on lähestynyt Kaavin kunnanhallitusta25.7.2014 23.32
Moro,
kyse ei ole mielipiteistä. Kunnallisvalitus menestyy vain, jos on rikottu lakia. Toimivallan ylitys, esteellisyys tai väärä järjestys ovat kyseisiä lainrikkomisia. Nyt niitä ei ole. Mutta ainahan voi tehdä muutoksenhaun, ja osoite on Kuopion hallinto-oikeus.
Mielestäni, ja myös taitaa olla E. Miettisen kantakin, että kannattaisi vanhenpien lähestyä Juankosken sivistystointa. Kaavin kunnanhallitus ei voi lain mukaan ottaa valtuuston päättämää asiaa käsittelyyn ja uuteen valmisteluun. Tietenkin ns. force majoure- asia voisi muuttaa asian siten, että uusi käsittely vaadittaisiin. Esimerkkinä vaikkapa koulupalo tai sota.

eräskepuRe: Kaavilaisia vanhempia on lähestynyt Kaavin kunnanhallitusta26.7.2014 22.54
todellakin pv on oikeassa ei valitukset eikä kunnanhallitus voi muuttaa valtuuston päätöstä kun asia on oikei valmisteltu ja valtuusto päättänyt.
muistutukseksi eihän silloinkaan valtuuston päätöstä kumottu kun kaavilaiset meni aikoinaan juankoskelle eikä huomioitu yli 700 vanhemman adressia jotka oli nimensä laittaneet adressiin.
nyt muutamat vanhemmat ovat kaatamassa kaavin valtuuston päätöstä kaikin voimin.
silti yhteistyöllä ja sopimalla ois ihanteelista osan oppilaista käydä myös juankoskella jotka asuvat lähellä rajaa nutta ei valitus kierteen kautta asiat edisty.

kyselijäRe: Kaavilaisia vanhempia on lähestynyt Kaavin kunnanhallitusta27.7.2014 0.42
Tässä kohtaa olen Moro Pekan ja eräskepun kanssa täysin samaa mieltä.

Tämä kaavilaisten koulutusasia, jonka valitettavasti Juankosken Nero ja koulutoimen johtaja Karttunen ovat selvästi sössineet ei selviä sillä, että käydään tuikkaamassa Tuusniemen ylä-aste tuleen tai käynnistetään sota Putinin tavoin.

Parasta on lähestyä ystävällisesti niitä kaavilaisia, jotka ovat perinteisesti käyneet koulua Juankoskella tai haluavat siellä käydä myös jatkossa. Heillä on siihen ollut ja on varmasti hyvät syyt.

En ihan tarkkaan tunne koulutuksen järjestämiseen liittyviä lakeja, mutta sellainen alustava käsitys on, että ihminen voi valita itse esim. käykö hän kouluaan Juankoskella tai Tuusniemellä. Kuntaa ei kuitenkaan voine pakottaa ulkopaikkakuntalaisen koulutuksen järjestämiseen. Tietysti olisi todella tyhmää olla vastaanottamatta ulkopaikkakuntalaisia opiskelijoita, koska valtio taitaa siitäkin vielä maksaa mukavasti.

Kuntalaislle tämäkin asia olisi hyvä selvittää juurta jaksaen, jotta tiedetään millaiset rahavirrat ulkopaikkakuntalaisten koulutukseen liittyy. Tässäkin on nähtävästi kysymys kuntien välisestä bisneksestä. Nyt näyttääkin siltä, että Tuusniemi on enemmän halunnut saada hoitaakseen kaavilaisten ylä-asteen opetuksen

Taitaa muuten olla jopa niin, että ihmisen ei tarvitse käydä koulua missään koulussa, jos oppivelvollisuus voidaan muuten järjestää.

EU:ssa ihmiset voivat nykyään liikkua vapaasti maasta toiseen ja tehdä työtä myös siellä, missä haluavat. Olisi aika ihmeellistä, jos joku viranomainen tai kunnanvaltuusto voisi nykypäivänä määrätä, missä koulussa oppilaan täytyy saada opetusta.

Tunnettu tosiasiahan on myös se, että hyvät oppilaat mielellään hakeutuvat myös hyviin kouluhin.

Ehkäpä Moro Pekka lakiasioiden taitajana voisi valistaa tässäkin asiassa meitä ja muitakin, jotta ei lähdetä kouluja tai rahaa polttamaan turhiin valituksiin, joilla ei taida edes olla menestymisen edellytyksiä?

Lähettäjä:*Re: Kaavilaisia vanhempia on lähestynyt Kaavin kunnanhallitusta27.7.2014 9.53
Nyt Kaavi on tehnyt oikeastaan vasta linjapäätöksen siitä, että se olisi valmis tekemään sopimuksen yläkouluopetuksen ostamisesta Tuusniemeltä. Nyt on siis edessä sopimustekstin laadinta sekä molemminpuolinen tarkastelu sekä luonnollisesti henkilöstöjärjestöjen kannanotot niin luovuttavassa kuin vastaanottavassa kunnassa. Edessä on siis vähintäänkin puolen vuoden pituinen sopimuksen hiontavaihe, joka saattaa venyä vieläkin pidemmäksi, mikäli valtuustopäätöksestä valitetaan. Mahdollista on sekin, että Tuusniemi vetää tarjouksensa pois tai yksinkertaisesti jättää allekirjoittamatta sopimuksen, mikäli sopimus ei syystä tai toisesta olisikaan jatkossa sen kannalta enää niin kannattava, kuin miltä se vaikutti vielä kuukausi sitten.

kyselijäRe: Kaavilaisia vanhempia on lähestynyt Kaavin kunnanhallitusta27.7.2014 15.17
Odotan Moro Pekan tietoiskua, miten koulutus ulkopaikkakuntalaisten kohdalla voidaan juridisesti järjestää?

On tärkeätä tietää, millä tavoin valtio tai kunta joutuu osallistumaan koulutuskustannuksiin mukaan lukien myös kuljetuskustannukset.

Tästä koulutusasiasta on turha järjestää kärhämää Juankosken ja Tuusniemen kesken, johon Kaavin päätös saattaa antaa aihetta.

Parempi on kaikkien kolmen kunnan avoimet yhteistyökeskustelut. Koska on naurettavaa, että esim. Juankoski ja Tuusniemi molemmat lähettävät ruskeassa suljetussa kirjekuoreessa koulutustarjouksensa Kaaville, kun yhteistyössä ilmeisesti voidaan päättää, että porukalla on hyvä järjestää asiat yhdessä.

Ja yhdessä tulee myös tutkia, miten kaikkien kolmen kunnan koulutuskustannukset optimoituvat. Vihaan kuitenkin tuota tieteellistä optimointitermiä, koska optimia tässä ei varmaankaan löydetä, mutta ehkä kustannuksiltaan kuitenkin edullisin ratkaisu.

yksi maksajistaRe: Kaavilaisia vanhempia on lähestynyt Kaavin kunnanhallitusta27.7.2014 15.37
Joku konsultti tekee mielellään ehdotuksen muodollista 30.000,- korvausta vastaan. Voidaan sanella etukäteen, mitä raportissa lukee, kuten on aina ennenkin tehty. Se on sitä kepulaista optimointia.
Juankoski on menettänyt satoja tuhansia turhiin konsultointeihin, kun ei ole voitu kuunnella järjen ääntä... ei ennen päätöksiä eikä niiden jälkeenkään. Ja artisti maksaa...

PVRe: Kaavilaisia vanhempia on lähestynyt Kaavin kunnanhallitusta27.7.2014 15.43
Moro,
ja ensin kiitän *:eä hyvästä kirjoituksesta. Juridisesti asia kulkee juuri näin. Joten nyt Kaavin kunnanvaltuuston kokouksessa päätettiin vasta pääperiaatteesta ja myöhemmin tulee opettajien ja muiden asianosaisten kuuleminen ja heidän mahdollisuutensa antaa mielipiteensä asiasta. Siis koulusopimuksessa sovittu uusi toiminta ei mahdollista varsinaista kuulemista, vaan vain asianosaisten mahdollisuuden vaikuttaa asiaan. On siis hallintolaissa eri pykäläasia.

Kun kunta määrää laissa säädetyn koulupaikan, koskee asia lasten koulutusta ja koulukuljetuksia. Kaavi aikoo sopia asiasta Tuusniemen kanssa. Kuitenkin lasten vanhemmilla on oikeus hakea toiseen kouluun ja jopa toiseen kuntaan, ja vastaanottava koulu/kunta voi hyväksyä hakemuksen. Kuljetuskustannuksista on sovittava erikseen.
Valtion osuudet saa vastaanottava kunta, joka järjestää koulutuksen ja kuljetuksen. Valtionosuus/koululainen on muuttuva, johtuen kunnan sijainnista ja muista seikoista. Esim. Juankoskella valtionosuus on n. 7800 euroa/oppilas, mutta esim. rautavaaralainen ja kaavilainen oppilas saa jopa 1500-2000 euroa enemmän uodessa valtionosuuksia. Lukio on vapaaehtoinen koulutus, jota ei koske sama lainsäädäntö.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: