Keskustelu

YPKuukauden paras kirjoitus13.10.2014 17.12
Nimimerkki--Peppone--- kirjoitti seuraavan mainion tekstin: "Peppone Re: Hyvää kaikille? 13.10.2014 13:04
Juankosken katastrofi on vuosikymmenten politiikan tulos. Tuhon vuodet alkoivat 1980-luvun puolivälissä, jolloin synnytettiin Koillis-Savon Sampo -niminen puuhun perustuva projekti.
Projektiin kuuluivat mm. Juankosken saha ja Nivala Timberin saha. Molempiin pantiin miljoonia, nykyrahassa n. 3 miljoonaa euroa. Sahat ajautuivat nopeasti konkurssiin.
Samaan aikaan puuhattiin yhteiskaatopaikkaa, josta monenlaisille konsulteille ehdittiin maksaa satoja tuhansia. Kaikki muut kunnat vetäytyivät hankkeesta eikä Juankoski pystynyt kaatopaikkaa tekemään. Onneksi, sillä EU:n uudet kaatopaikkasäännökset lopettivat samaan aikaan kaikki pienet kaatopaikat.
Samaan Koillis-Savon Sampoon kuului kartonkitehtaan osake- enemmistön hankkiminen kunnalle. Kunta rakensi tehtaalle halleja, joista toinen löytyy tehdasalueelta toinen aseman lähistöltä radan varresta. Juankoski oli ainut kunta Suomessa, joka omisti enemmistön pörssiyhtiöstä. Kuntaa lypsettiin vuodesta toiseen, kunnes tämäkin yritys ajautui konkurssiin.
Kaupunki perusti oman elinkeinoyhtiön Kehitysmasuunin, jonka kautta verorahoja jaettiin pienellä porukalla ohi demokraattisen kontrollin niin kauan, kunnes tämäkin yhtiö ajautui konkurssiin. Vielä viimeisenä päätöksenään Kehitysmasuuni antoi 100000 euroa loppuvalle tehtaalle, kun tehtaan johto lupasi jatkaa toimintaa New Stomsin nimellä.

Tehtaan tueksi samainen Sammon hengessä rakennettiin biovoimala. Savon Voima ja kunta rahoittivat hankkeen, mutta tämä yritys ajautui vaikeuksiin tehtaan myötä. Samoin kävi yhteispuhdistamon, jossa Juankosken kaupungin ohella ryvetettiin Kaavin kuntaa. Tehtaan laboratorio-osasto pyöri noina vuosina kuntakumppanien rahoilla. Eivät tainneet kaavilaiset koskaan tietää, että hekin rahoittivat Koillis-Savon Sampoa.
Vielä viimeisenä lupauksenaan kauppa- ja teollisuusministerinä Seppo Kääriäinen väläytteli kymmenien miljoonien rahoitustukea Koillis-Savon Sammolle. Paavo Lipponen kävi lupauksen jälkeen suomentamassa Kääriäisen puheita ja kertoi, että tällaisia rahoja ei tule eikä Kääriäinen ole rahaa tosissa luvannut, vaan kyse on vaalisyötistä.

Sitten tuli kanavahanke, johon valtiokin saatiin mukaan. Kunnan ei yksin tarvinnut polttaa veromarkkojaan. Vuosien saatossa kanavan läpi on mennyt useita veneitä. Alkuvuosina vieraita veneitä meni jopa kymmeniä. Huomattavasti pienemmillä kustannuksilla olisi päästy, jos jokaiselle kanavan läpäisseelle olisi Karjalankoskella kuulutettu, että Niskakoskessa teitä odottaa oma moottorivene. Kun yövytte Juankoskella maksua vastaan, saatte veneen omaksenne eikä sitä tarvitse koskaan palauttaa.

Koillis-Savon Sampoa seurasi PBF, joka on luku sinänsä. Tuskin löytyy tästä maasta toista kuntaa, joka on joutunut yhtä kovan "onnen" koettelemaksi. Ymmärtävä lukija osaa antaa onnelle paremmankin selityksen.

Nyt Juankoskelle nousee uusi lämpövoimala Savon Voiman toimesta. Kuntalaiset osallistuvat maksuun lämmön kuluttajina. Pääosan lämmöstä ostanee kunta. mutta varmasti myös Valmet.

Nyt Juankosken kunnan taru on lopussa. Oma päätöksenteko-oikeus loppuu näinä päivinä. Monet "parempionniset" kunnat jatkavat omaa itsenäistä olemassaoloaan. Näihin kuntiin kuuluvat Kaavi, Rautavaara ja Tuusniemi.

Me Juankoskella emme tee analyysiä kotikuntamme lähihistoriasta. Juha Forsberg on sen verran viisas, että antaa historian kirjoituksen tuleville sukupolville. "


Pepposelle lahjoitetaan kupillinen kahvia ja possumunkki jossain Juankosken kahdessa cityn kahvilassa.
Ylläpito suosittelee tekstin lukemista.

MKRe: Kuukauden paras kirjoitus13.10.2014 17.21
Mä löysin taloussanomista leikkeen, josta yksi osa kertoi seuraavaa: "
Omistuksen kannattavuutta Herranen ei kommentoi.

Puoleen kymmeneen juankoskelaiseen yritykseen tai niiden toimitiloihin runsaat kymmenen miljoonaa markkaa elinkeinopoliittista pääomaa sijoittanut Juankosken Kehitysmasuuni Oy pysyy kaupunginjohtaja Petri Kangasperkon mukaan pitkäjänteisesti Stromsdalin osakkaana.

Ilpo Lommi"
Uutinen on 5.12.2001

MKRe: Kuukauden paras kirjoitus13.10.2014 17.25
Vapaa Juankoski sivuilla oli seuraava kirjoitus 2013 alussa: "Juankosken kaupunginhallituksen kokouspöytäkirjasta käy selväksi Juankosken Biolämpö Oy:n osakkeiden luovuttamisen syy: " Konkurssiin mennyt Strömsdal kartonkitehdas osti ennen konkurssiaan 90 prosenttia BiolämpöOy:n tuottamasta lämpöenergiasta. Yhtiön tilintarkastaja on esittänyt, että Juankosken BiolämpöOy:n selviäminen johtuu pitkälti siitä, jatkuuko kartongin tuottaminen Juankoskella. Koska Juankosken kaupunki on antanut Biolämpö Oy:lle sen alkuaikoina 550000 euron osakaslainaa ja 350000 euroa pääomalainaa on yhtiön selviäminen kaupungille erittäin tärkeää sekä sijoitusten turvaamiseksi, että kartonkitehtaan jatkon kannalta."

Kun tässä on selkeät perustelut, miksi konkurssikypsälle yritykselle ja sen omistajille haluttiin antaa Biolämpö Oy:n osakkeita pilkkahintaan, ilmaiseksi. Primary Energin omistaa samat miehet, jotka ovat sotkeneet jo kartonkitehtaan toiminnan.
Miksi Kangasperko, joka toimi Biolämpö Oy:n hallituksessa, samaan aikaan myös silloin Strömsdalin hallituksessa ja Savon energiaholding yhtiön toimitusjohtajana, joka omistaa Savon Voiman. Minne meni Juankosken Savon Voiman osakesalkku ja mitä yhteistä näillä on Nivala Timberiin ja sen miljoonien eurojen seikkailuun ja miksi Juankosken kehitysmasuuni meni selvitystilaan.
Tässä on vyyhti, jota vielä tutkitaan, kuten myös kartonkitehtaan omavelkaista takausta, ja miksi kilpaileva yritys, joka tarjosi selkeästti parempaa rahallista ostosopimusta ilman Juankosken takausta jäätettiin sivuun kaupasta. Ja nyt kilpaileva yritys on valittanut asioista tuomioistuimiin.
Nyt olisi myös hyvä tutkia Juankosken Biolämpö Oy:n rakentaminen, kaupungin panostus siihen, vaikka se ei ollut lupauksista ja valehteluistahuolimatta antamassa Juankoskelle yhtään mitään. JJa esittelijänä taas Kangasperko. "

PRe: Kuukauden paras kirjoitus13.10.2014 17.40
Moro,
3.11.2008 Kehitysmasuuni haki valtuustolta 200 000 euron lisärahaa tehtaan toiminnan kehittämiseksi, siis juuri ennen konkurssia.
Pena teki silloin kyselyn asiasta, mutta asiapapereita ei annettu julkisuuteen. Kangasperko väitti, ettei ole ukana kehitysmasuunissa, mutta taloussanomille hän kuitenkin kertoi, että Juankoski ei ole muuttamassa osakepääomaansa Strömsdalissa. Samalla hän tietenkin oli Strömsdalin hallituksen jäsen---suhteellisen vankkaa esteellisyyttä.
Sama on jatkunut edelleen ja uskon, että kohta alkaa tulla tuomioistuimelta päätöksiä.

JRe: Kuukauden paras kirjoitus14.10.2014 23.30
Kangasperko on ollut ja on edeleeen:
-Nivala-Timberin ns. rahoittaja kaupungin rahoilla, ja konkka ja kaupungin rahoja paloi muutama miljoona euroa.
-Strömsdalin hallitus jäsen, konkka ja koskaan ei saada tietoa mitä hän tienasi.
-Juankosken Biolämpö Oy:n hallituksen jäsen ja rahoituksen esittelijä Juankoskella, eikä saada tieetoon, paljonko hän "tieenasi. Selvitystilassa. Konkassa
-Savon energiaholding toimitusjohtaja ja koskaan ei tiedetä paljonko hän "tienasi" eri siirtossummilla ja Savon voiman ostoksilla.
- Ympäristöhuolto Oy:n hallituksen jäsen ja koskaan ei rtiedetä paljonko hän "tienasi" sovitellessaan Strömssyn ja PB:n yhteisiä soppia., kohta selvitystilassa, kun Kaavi eroaa yrityksestä.
-Kehitysmasuuunin "isä" ja rahoituksen päämajoitusmestari joka vastasi lehditölle, että kehitysmasuuni pysyy kartonkitehtaan rahoittajana, vaikka istui strömssyn hallituksessa ja kaupunginjohtajana. Paljonko "tienasi".
-PB:n todellinen rahoitusmestari ja koskaan ei tiedetä, paljonko hän tienasi.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: