Keskustelu

alan miesKyläkoulu vaarassa Tuusniemellä19.10.2014 6.52
Tuusniemellä sentään yritetään säästää lakkauttamalla liian pieni 40 oppilaan kyläkoulu. Koulusta on mm. seuraavaa tietoa:

Koulumme sijaitsee Tuusniemellä, Tuusjärven kylässä, Kuopio - Joensuu tien varrella. Olemme pieni, viihtyisä kyläkoulu. Koulussamme on 40 oppilasta, 3 opettajaa, 2 avustajaa ja talonmies.

Lakkautussuunnitelma lyhyesti:

http://www.tuusniemi.fi/fi/lue_lisaa/834/tiedote

alan miesRe: Kyläkoulu vaarassa Tuusniemellä19.10.2014 9.09
Onko Säyneisillä ja Tuusjärvellä yhtymäkohtia:

http://www.msl.fi/index.php?pid=60&cid=6

kristallipallon tuijottelijaRe: Kyläkoulu vaarassa Tuusniemellä19.10.2014 22.47
alan mies innostuu aina, kun kyläkoulu joutuu sulkemisuhan alle.

Nyt alan mies on googlannut Tuusniemen Tuusjärven kyläkoulua koskevasta sulkemisuhasta.

Tuusniemen hallitus on käynnistänyt keskustelun koulun kohtalosta kuntalaisten kuulemisella.

Täytyy onnitella Tuusniemen hallitusta siitä, että asiassa on lähdetty liikkeelle avoimin kortein. Tuusniemellähän valtuusto päätti viisaasti suurella enemmistöllä säilyttää myös kunnan itsenäisyyden, vaikka Kuopion seireenit jo harppua soittelivat innoissaan.

Juankoskella taas Juankosken Neron ja Karttusen käynnistämä Säyneisten kyläkoulun sulkemisajatus käynnistettiin koulun mustamaalauskampanjalla, kun asiasta ilmoitettiin ensimmäisenä Savon Sanomiin ja kerrottiin, että olikin tehty muka laaja selvitys koulukiusaamisesta sun muusta. Mitään näyttöä tällaisesta ei kuitenkaan ole tuotu esille.

Tuusjärven kyläkoulussa tuntuu olevan 40 oppilasta. Ei siis voida puhua mistään lilliputtikoulusta.Tarkoituksena on siirtää oppilaat keskuskouluun.

Kysymyksessä on täysin normaali ja ensimmäinen ajatus, joka ainakin 1530:n kyläkoulun kohdalla on tullut kunnan päättäjille mieleen alle 50 oppilaan koulujen kohdalla vuosina 1990-2013. Samaan aikaan isompien peruskoulujen määräkin on pudonnut noin 350:llä.

Kuntien koulutuskustannuksissa ei ole kuitenkaan saavutettu minkäänlaisia säästöjä, vaikka pieniä kouluja on suljettu tuhat määrin, vaan päin vastoin kuntien koulutuksen kustannukset ovat vain jatkaneet kasvuaan.

Onkin selvää, että keskittäminen ei johda kustannusten laskuun, koska koulutuskustannukset keskittämisen johdosta vain muuttavat usein muotoaan.

Keskittämisen johdosta hallinto- ja kuljetuskustannukset kasvavat ja monissa tapauksissa on jouduttu rakentamaan myös kalliita keskuskoulurakennuksia jne. Juankoskellakin päädyttiin tukemaan kouluruokailua rakentamalla jopa 4 milj. euroa maksanut täysin tarpeeton Sillikuuk-keskuskeittiö, jossa vuotuiset tappiot kaupungille ovat sitten 500 000 euron luokkaa.

Kun kyläkoulut on meillä Suomessa suljettu, niin samalla on tuhottu myös niitä ympäröivä luontainen talousalue ja seurauksena on ollut muuttoliike palvelujen lähelle ja niin sanottuihin kasvukeskuksiin.

Kyläkoulujen sulkemisen yhteydessä kunnan päättäjiltä puuttuu usein ammattitaitoa selvittää koulutuskustannukset läpinäkyvästi, eikä koskaan kunnallisessa päätöksenteossa tarkastella esim. koulutuksen kautta kuntaan saatavia tuloja.

Näin ollen jokainen pelkästään koulutuskustannusten kautta tehty koulujen sulkemispäätös on aina virheellinen päätös.

Virkamiehillä ei ole tapana laskea julkisiin tehtäviin liittyviä tuloja. Kysymys on aina menoista ja tästä syystä ikuiselle kustannuskierteelle ei voida tehdä mitään.

Suomessahan vallitsee myös sellainen ajattelu koulumaailmassa, että koulu ei saa tuottaa voittoa.

Tällä periaatteella virkamiehet ja opettajatkin ovat joukolla olleet vastustamassa mm. yksityisiä kouluja Suomeen. Muualla maailmassahan kiinnostus on lisääntynyt yksityisiä koulujakin kohtaan. Itse asiassa Suomessakin tämä on peruskoululain mukaan täysin mahdollista, mutta virkamiehet eivät anna meillä lupia yksityisille kouluille aivan hevillä.

En puhu nyt Tuusjärven koulun kohdalla yksityistämisestä, mutta kannattasi selvittää ennakkoluulottomasti, josko Tuusjärven koulunkin kohdalla sulkemisen vaihtoehtona voisikin olla ns. Mallikyläkoulu-konsepti. Kylän toiminnallinen keskus, jossa yhdistyvät yksityiset ja julkiset palvelut. Tuusniemellä on varmasti sellaisia henkilöitä, jotka ymmärtävät, mitä tämä viestini tarkoittaa.

Kun nyt näyttää siltä, että Tuusniemellä on varmaan myös tutkailtu Tuusjärven koulutuskustannuksia ja tarkasteltu koulutuskustannuksia yleisesti Tuusniemen kuntataloudenkin näkökulmasta, niin kehottaisin Tuusniemen päättäjiä ottamaan mallia vaikka Parkanosta ja Rääkkylästä, jotka ovat päättäneet laittaa holtittomasti kasvaneet sote-kulunsa kuriin tekemällä pitkät ja kattavat sote-palvelujen ulkoistussopimukset yksityisten palveluntarjoajien kanssa. Parkanon tapauksessa säästöjä tuli heti 4 milj. euroa vuositasolla.

Kuntaliiton Tuula Haatainen on puolestaan esittänyt ankaraa kritiikkiä Parkanon toiminnasta ja uhannut sillä, että Parkano joutuu vielä maksamaan sote-kulut kaksinkertaisena, kun on mennyt tekemään palvelusopimuksen yksityisen firman kanssa.

Haataisen puoluetoveri Keppana Huovinen on puolestaan taas ajamassa soten löysää raamisopimusta kuin käärmettä pyssyn piippuun, vaikka kaikki talouselämän ja terveydenhuollon asiantuntijat ovat jo todenneet, että Huovisen ajama keskitetty järjestelmä johtaa vain kustannusten kasvuun.

Pelkästään julkisiin sote-palveluihin keskittynyt järjestelmä tappaa terveen kilpailun, joka taas varmistaisi palvelujen tehokkuuden jatkuvan parantamisen.

Nyt on jo todettu, että Haataisen ja Keppana Huovisen ajama heikosti harkittu sote-sopimus näyttää olevan EU:n komission kilpailusäännösten vastainenkin. Lisäksi sote-sopimus on myös Suomen perustuslain vastainen itsenäisten kuntien näkökulmasta.

Minä luulen, että suunniteltua sote-lakia tässä joudutaan muuttamaan, koska perustuslain muutokseen ei näillä eväillä varmaankaan kukaan lähde, kun on olemassa vielä tuo ristiriita EU:n kilpailusäännösten kanssa.

Onkin mielenkiintoista seurata, miten EU:n komissio suhtautuu sellaisiin Haataisen esityksiin, että itsenäinen kunta ei halutessaan saisi tehdä palvelusopimusta yksityisen yrityksen kanssa, jos sopimus muutoin täyttää vallitsevan hankintalain pykälät ja hengen.

Haataisen juridisista taidoista antaa erinomaisen kuvan myös se, että hän meinaa panna voimaan taannehtivan sanktion Parkanolle sote-palveluista, vaikka mitään sote-lakiakaan ei vielä ole olemassa.

Tuusjärven koulun kohtaloa ei pidä ratkaista pelkästään koulutuskustannusten näkökulmasta. Nykypäivän maailmassa verkostoituminen on mahdollista myös koulujen kohdalla. Koulutusratkaisuja ei siksi pidä hakea vain yksittäisen koulurakennuksen, opettainhuoneen tai yksittäisen kunnan näkökulmasta. Muistaakseni perusopetuslain 4§:ssä todetaan, että kunta saa järjestää koulutuksen alueellaan haluamallaan tavalla.

Tästä voidaan vettä sellainen johtopäätos, että jos Tuusniemi haluaa järjestää perusopetusta Tuusjärvellä, niin se järjestää sitä. Oppilailla on sitten taas perustuslaillinen oikeus vaatia, että saavat tasapuolista opetusta ja mielellään vielä lähiopetusta. Tähän ei ole mitään nokan kopauttamista virkamiehillä.

alan miesRe: Kyläkoulu vaarassa Tuusniemellä19.10.2014 23.33
Tuusniemihän oli tuo Juankoskisten mallikunta, jos Juankoski olisi ollut itsenäinen. Ja nämä Juankosken itsenäisyyden puolustajat olisivat halunneet jopa laskea veroprosentteja. Nyt kävi niin, että Tuusniemellä päätettiin pitää veroprosentti entisellään, vaikka alkuperäinen esitys oli nostaa.

Kun veroprosentti on entinen, niin jossakin on köyhän säästettävä. Ja se on nimenomaan Tuusjärven koulun lakkauttaminen. Sen säästön suuruus on laskettu, esitelty kuntalaisille ja suureksi havaittu. Sen kaikki viisaat Tuusniemellä ymmärtävät ja se tapahtuu aivan varmasti. Oikeastaan se on jo päätetty yksimielisesti, mutta tietenkin demokratian puitteissa on tuo kansalaiskeskustelu käytävä. Minulla ei ole ollut tapana olla väärässä.

Juankoskella ei ole tätä ymmärretty Säyneisen koulun kohdalla, vaan lakkautusasia tulee taas yllätyksenä aivan kuin kartonkitehtaan hiipuminen. Koulu sai jatkoaikaa vain siitä syystä, että Kuopio maksaa kustannukset, jotta kuntaliitos menisi läpi.

Matti TuusniemelläRe: Kyläkoulu vaarassa Tuusniemellä17.11.2014 11.49
Tuusniemi sitten päättikin korottaa veroprosenttia ja samalla lakkauttaa kunnalle tärkeän, kunnan maineelle ja vetovoimalle, kyläkoulun Tuusjärvellä, siis ihan siinä Kuopion ja Kaavin ja Juankoskenkin rajapinnassa. Kuntamatemaaatikot saavat aina lakkautuksilla ja karsimisilla säästöä aikaiseksi, siis ainakin lytaikaisesti, mutta ei varmaankaan tästäkään koulupäätöksestä aikuisen oikeesti tule pitkällä juoksulla säästöä! Ensimmäinen vaikutus on, että kuntaanmuutto loppuu ja viimeisetkin aikaansaavat tuusjärveläiset muuttavat pois. Kiinteistöjä näkkyy jo olevan myynnissä! Toinen vaikutus säästönumeroihin on sitten koulukyydit.

alan miesRe: Kyläkoulu vaarassa Tuusniemellä17.11.2014 12.42
Nain se menee, kun ollaan itsenaisia ja itsepaisia. Verot nousee ja palveluita supistetaan.

Totuushan on Pohjois-Savossa se, etta siella pitaisi olla vain kolme kaupunkia: Iisalmi, Kuopio ja Varkaus. Muut kunnat pitaisi sulattaa naihin. Mutta vain Pohjois-Savon ulkopuolelta voidaan nahda nain selkeasti. Ja taalta Aasiasta viela selkeammin.

eskimoRe: Kyläkoulu vaarassa Tuusniemellä17.11.2014 17.25
hauskinta, mitä aasiassa voi tehdä on koskisen palstan lukeminen



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: