Keskustelu

AdamTehtaalla ei tapahdu mitään8.5.2015 16.24
Mitä salaista Premium Boardilla tapahtuu?
Ei ole autoja pihassa, eikä henkilöstöä liiku missään.
Kaupunginhallitus on kuntalaisille velkaa selityksen. Onko viimeinenkin killinki raavittu kassalippaan pohjalta? Onko kaikki mahdollinen hävitty?
Mitä seuraavaksi, Veijo ja Heimo?

typeryksiä jymäytetäänRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään8.5.2015 16.54
Biolämpö Oy mennee konkkaan kesäkuun lopussa, jos rahaa ei tule heti ja paljon. Samalla se tarkoittaa, että tehtaan pääoma romahtaa jopa nykyisestä miinuksille ja saneerausmenettely keskeytetään ja tehdas konkurssiin.

Nämä ovat ne väistämättömät tosiseikat, jotka ovat kiistattomia. Lisäksi Juankosken kaupunki ei saa senttiäkään takausvelasta. Joka muuten muutenkin oli kiistaton tosiseikka.
Samalla jätevesilaitos saattaa mennä konkurssiin, sillä sen odotusarvo ja toiminta perustui tehtaan uudelleen käynnistämiseen.
Ja mikä on täysin kiistatonta: juankoskelaiset maksavat tyhmyydestään ja pelkuruudestaan isot summat. Sanon pelkuruudesta ja tyhmyydestä, sillä näistä vaaroista kertoi eräät henkilöt ja yhteisö jo vuosia sitten. Mutta juankoskelaiset uskoivat keisariin ja hänen uusiin vaatteisiin. Ja tietenkin paikallislehti koillispravdaan.

Hyvin meneeRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään8.5.2015 18.11
SS uutisoi tänään.

"Premium Board on ilmeisesti pystynyt hoitamaan vastuunsa"

Saneerauksen katkaisuun ei perustetta


Premium Boardin kartonkitehtaan tuotanto on seisonut pian kolme vuotta.


Juankoskelaisen Premium Board Finlandin yrityssaneerausohjelma ei ole katkolla. Saneerausohjelman valvoja, asianajaja Lassi Nyyssönen kertoo, että yhtiö on "ilmeisesti pystynyt hoitamaan vastuunsa", koska hänen tietoonsa ei ole tullut isompia laiminlyöntejä.

? Vaikeuksia tietysti on ollut toiminnan ylösajamisessa, mutta mitään sellaista ei ole tullut ilmi, että saneerausohjelma tulisi keskeyttää, Nyyssönen toteaa.

Kartonkitehdas Premium Boardin yrityssaneerausohjelma hyväksyttiin heinäkuun lopussa 2014. Ennen yrityssaneerausohjelmaa yritys ehti tehdä noin 26,8 miljoonan euron tappiot kolmessa vuodessa. Velkojien enemmistö hyväksyi, että saneerauksessa yhtiön velkataakasta annetaan anteeksi yli 90 prosenttia.

Viimeisin viime toukokuun lopussa päättynyt tilivuosi tuotti neljän miljoonan euron tappiot, vaikka yhtiö käytännössä seisoi toimettomana. Uutta tilinpäätöstä yhtiöltä odotetaan jälleen toukokuun lopussa.

alan kolmas miesRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään8.5.2015 19.30
Nyhjäävä Nyyssönen valvoo Tratta PBF:n saneerausta ja kertoo, että "ilmeisesti" yhtiö on pystynyt hoitamaan vastuunsa.

MIksei Nyyssönen kerro, onko yhtiö hoitanut vastuunsa ja onko yhtiö ns. elinkelpoinen yhtiö, jota yrityssaneerauslaki edellyttää?

Kristerikin on yli 4:n vuoden ajan kertonut julkisuuteen, että tuotanto lähtee käyntiin ensi viikolla, kun tilauksia on saatu tarpeeksi tai "ilmeisesti" tuotanto lähtee käyntiin heti, kun tieto saneerauspäätöksestä on tullut. Ilmeisesti ensimmäisenä vuonna käyttökate on 20% liikevaihdosta ja liikevaihto on varmasti 90 milj. euroa.

Nyyssöselle on syytä kertoa, kun ei näköjään muuta suraa kuin omaa laskutustaan, että yhtiöllähän ei ole missään vaiheessa ollutkaan mitään vastuita. Kangasperkohan se on ollut asioista vastuussa.

Jos Tratta PBF tai JBOY:n rahat ovat loppuneet, niin Kangasperko on vihjaissut kamreeri Kaija Kähköselle, että kipaisepas Kaija pankkiin ja hoitele Samorizin ja Kristerin erääntyneet lainat.

Nyyssönen ei näköjään tunne EU:n SEUT sopimusta. Mikkelissä kaupungin vastaava takaus- ja yrityssaneerausvenkoilu Lihaportin kohdalla johti siihen, että miljoonatuet yrityssaneerauksessa olleelta yritykseltä peritään takaisin.

Nyyssönen pyrkii olemaan ihan hiljakseen takauksen ja JBOY:n kohtalosta. Ilmoituksia saneerauksista ei ole tehty komissioon rötöksistä, joten tuet tullaan kyllä perimään takaisin, vaikka Kangasperko yrittää kaikkensa, jotta veronmaksajien rahat voidaan antaa Maltan huijareille noin vain.

Nyyssösenkin toiminta sietää laittaa syyniin. Käsittääkseni hän tekee mojovan tilin, kun konkurssia viivytetään. Nyyssönen on siis noussut samaan vesilastissa olevaan veneeseen, jossa jo ovat Kangasperko, Kristeri, Veijo ja Heimo.

Nyyssösen on turha luulla, että Tratta PBF ja JBOY ovat EU:n silmissä jotenkin erillistapauksia. Totuus on se, että molemmat laitokset ovat seisseet jo kohta 3 vuotta yhteen putkeen, eikä liikevaihtoa ole tullut kuin muutama kymppitonni.

Kuinkahan ylös yrityssaneerauksessa oleva Tratta PBF on muuten jo ajanut tuotantonsa?

Epäilen, että pahvitehtaan varastossa joudutaan kohta jo korottamaan kaupungin omistaman hallin kattoakin ylös nouseen tuotannon vuoksi.

Tässäkin asiassa oikeus tulee kyllä lopulta voittamaan.

PVRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään8.5.2015 20.42
Moro,
pitää muistaa se asia, että asianajaja Nyyssönen on saneerauksen oikeudellisuudesta vastaava henkilö, joka ei ota kantaa tehtaan toimintaan tai tuloksiin, vaan siihen seikkaan, että yritys kantaa vastuunsa velkojille, eikä jätä laskuja maksamatta. Muista seikoista hän ei vastaa, vaan yrityksen johto.
Jos yritys on maksanut laskunsa ja hoitanut verot ja maksut on se hoitanut tehtävänsä, eikä saneerausta lakkauteta, jos yrityksen johto ei niin halua.
Jos huomaatte uutisista, vastaa Nyyssönen siten, että hän olettaa PB:n hoitaneen vastuunsa. Siis hänen tietoonsa ei ole tullut muuta, eikä hän kuluta aikaansa tehtaan toimintaa seuraamiseksi.
Joten uutinen on jokseenkin lyhyt ja ytinekäs: PB:ltä ei mitään uutta.
Uskoisinkin, että seuraava kova uutinen on KHO:n päätös tai Biolämpö Oy:n konkurssi.

eskimoRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään8.5.2015 22.29
nämä typerykset on itkeneet jo monta vuotta konkan perään, mutta samovaari eikun porskuttaa pahvipisnestä. eiköhän vi..... jo typeryksiä ja valittajia. nyysösen tili on ainoa joka kasvaa

alan miesRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään8.5.2015 23.43
Nallekin sanoi, että 80% ihmisistä on idiootteja, ainakin mitä rahaan tulee. Juankoskella taitaa olla paljon enemmän.

eskimoRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään9.5.2015 21.19
paljonkohan nalle saa arkkuun mahtumaan, kun lähtö tulee. kannaisikohan raha laittaa kiertoon ajoissa, vaikka hyväntekeväisyyteen. oiskohan taloudelle hyväksi jos seisova raha lähtisi juoksuun, tai edes kävelylle

jalat maassaRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään11.5.2015 20.06
Alan mies ja eskimo ovat todellisia tietäjiä tehtaan tapahtumista: lukekaa edeltä heidän trolli-kannanottonsa.

reviisoriRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään12.5.2015 8.20
Juankoskelaisten etu olisi joko kunnon tuotanto tai reilu konkurssin teko. Nykyinen vetkuttelu ja vitkuttelu kaikkine salaamisineen on aitoa pikkuniljakkeiden puuhaa.
Onnistuminen perustuu pöljien Juankosken luottamushenkilöiden kuljettamiseen narussa. Veijo ja Heimo eivät uskalla keskustella kuntalaisten kanssa ja käyvät kaupoillakin Kaavilla ja Nilsiässä kuten niin monet muutkin.
Paljonko on korruptio hyödyttänyt tavallisia kuntalaisia? Ei yhtään... vain maksanut miljoonia.

alan miesRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään12.5.2015 9.33
Korruptio ei puhumalla lopu. Pikemminkin kaikki ajattelevat, että se on maan tapa ja miksen sitten minäkin osallistuisi siihen.

Korruptio pitää osoittaa, yksilöidä, paljastaa, todistaa ja rangaista. Hyvät juankoskiset, tehkää jotain, älkää vain puhuko.

alan kolmas miesRe: Tehtaalla ei tapahdu mitään12.5.2015 17.22
Alan mies on korruption osalta oikeassa.

Yleisesti on tiedossa, että meillä on rehottanut ns. maan tapa eli rakenteellinen korruptio. Kepun Timo Kallihan totesi tämän vaalirahoitustaistelujen aikaan todettuaan, että vaalirahoituksen säännöksistä ei tarvitse välittää, kun niistä ei ole olemassa sanktioita.

Muistaakseni Jutta Urpilainenkin tai joku muu politiikko käytti myös jossain asiayhteydessä termiä maan tapa. Antti Rinne on myös todennut, että demut hoitelee porukalla asiat kuntoon.

Maan tapa ja porukan toiminta on ollut Suomessa mahdollista, koska Suomen oikeuslaitoskin (ainakin käräjäoikeudet) on ja on ollut sisäsyntyisesti korruptoitunut (mm. poliittisesti valitut lautamiehet).

Toisaalta myös Suomen lainsäädäntö on ollut myös monin osin vanhentunut ja kieroutunut, mikä on myötävaikuttanut siihen, että Suomen oikeuslaitoksen arvovalta on jo asetettu kyseenalaiseksi ? ja aiheesta onkin.

Kunnanjohtajien tai muiden kunnanvirkailijoiden korkea osuus kansanedustajien joukossa (nytkin 174) on osa tätä maan tapaa, jossa pukki on kaalimaan vartijana. Lainsäädäntötyön tulee olla riippumatonta ja myös oikeuslaitoksen tulee olla riippumaton poliittisista intohimoista, jotta se on uskottava.

Meillähän on ollut vallalla ns. konsensus politiikka, joka äärimmilleen vietynä edustaa rakenteellisen korruption kaikkein kehittyneintä astetta. Maan tapa.

Kansainvälisissä tilastoissakin Suomi on kuitenkin korruptiovapaa maa, kun asiaa on tiedustelu Suomen viranomaisilta. Tilastoihmisten olisi ehkä ollut viisaampaa kysyä, onko Suomessa vallalla ns. maan tapa?

Silloin varmaan korruptoitunut viranomainenkin olisi vastannut, että näinhän Suomessa asioita on hoidettu vuosikymmeniä.

Mikähän olisi Suomenkin asema kansainvälisissä korruptiotilastoissa, jos tilastonikkareille Suomen viranomaiset olisivat kertoneet, että Suomessa eduskunta ei voi sätää lakia, elleivät ammattiyhdistysliike ja sen alajärjestöt kuten esim. SAK, AKL ja merimiesunioini ole lakia ensiksi hyväksyneet? Konsensus, kolmikanta eli maan tapa.

Suomen oikeuslaitoksen kummallisuuksiin kuuluu ensinnäkin se jo kymmeniä vuosia sitten tiedostettu tosiasia, että rikoslaissa rangaistukset väkivalta- ja henkirikoksissa ovat muodostuneet kansainvälisesti vertaillen aivan liian lieviksi ja vieläpä niin, että tuomiot ovat olleet sattumanvaraisia mm. maan eri alueilla. Tämäkin asia on todettu jo monen rikosoikeuden professorin suulla, mutta oikeuskäytännöt eivät ole muuttuneet. Maan tapa.

Tavallisen ihmisen ja pienyrittäjien tekemät rikkeet tai rikokset talousasioissa kuten esim. verotusasioissa ovat taas kriminalisoitu Suomessa jostain syystä kaikkein raskaimmiksi rötöksiksi ja tuomiotkin ovat säännönmukaisesti huomattavasti kovempia kuin ehdolliset tuomiot esim. raiskauksista tai tapoista. Näille tuomioille jopa tuomitut naureskelee. Maan tapa.

Julkishallinnon viranomaiset voivat myös syyllistyä virkavirheisiin ja jopa virkarikoksiiin ja näistä Suomessa on säännöksiä perustuslain 118 §:ssä ja etenkin rikoslain 40. luvun seuraavissa pykälissä:

5 § Virkasalaisuuden rikkominen ja tuottamuksellinen virkasalaisuuden rikkominen
7 § Virka-aseman väärinkäyttö
8 § Virka-aseman törkeä väärinkäyttö
10 § Virkavelvollisuuden rikkomukset
11 § Tuotannollinen virka-aseman rikkominen

Kun tarkastelee ym. säädösten rikkomuksista johtuvia rangaistuksia, niin ym. pykälissä sanktiot voivat olla sakko, lievä vankeusrangaistus ja oheisrangaistuksena myös viraltapano. Maan tapa.

Väittäisin, että rakenteellisen korruption ydin on näiden pykälien osalta leivottu rikoslain 40. luvun 11 §:ään, josta rangaistus on vain varoitus tai sakko.

Tässä kohtaa voidaan esittää kysymys vaikka sakon suuruudesta sellaisessa teoreettisessa tapauksessa, että kunnanvirkamies on tahallisella tuottamuksellaan aiheuttanut kunnalle 8 milj. euron vahingon, niin onko siinä tapauksessa sovellettava kohtuullista 150 euron rikesakkoa vai äskettäin eräälle kiireiselle liikemiehelle määrättyä muistaakseni yli 4 500 euron ylinopeussakkoa?

Tämä liikemiehen korkea sakko noteerattiin amerikkaista laatulehteä myöten. Lehdessä sanktion todettiin kuitenkin kuuluvan suomalaiseen maan tapaan, jossa varakkaat luonnollisesti joutuvat maksamaan rötöksistään vähän enemmän.

Koska sakkokin on jo tuntuva rangaistus, niin ehkä oikeus kuitenkin soveltaisi vielä tällaisenkin massiivisen vahingon tapauksessa kohtullisempaa varoitusta.

Meillähän on syvälle juurtunut myös sellainen kansanviisaus, että "yrittänyttä ei laiteta", jota tietysti ankarinkin tuomari sydämessään vaalii, kun tuomioitaan harkitsee. Oikeusprosessin aikana syytetty voi myös aina esittää katumusta tai jopa heittäytyä syyntakeettomaksi. Usein näillä puolustustoimilla on saatu puhuttua tuomioita lievemmiksi. Maan tapa.

Julkisen hallinnon rakenteellinen korruptio ei siis puhumalla miksikään muutu. Muutos vaatii lainsäädännöllisen muutoksen ja muutoksen vallitsevassa oikeuskäytännössä.

New Stroms Oy on ollut perustuslaillisilla kunnallisvalituksillaan eturintamassa ajamassa muutosta Suomen vanhentuneeseen kuntalakiin kirjattuhin "rakenteellisen korruption" ydinpykäliin, jotka ovat koskeneet etenkin kuntien oikeutta myöntää takauksia.

1.5.2015 NS:n pitkä työ sai kauniin palkinnon, kun Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön oikeusministeri Paula Risikon esittelyn perusteella vahvistama uusi kuntalaki astui voimaan.

Uudessa kuntalaissa yhtenä keskeisistä uudistuksista kielletään nyt yksiselitteisesti esim. Juankosken kaupungin myöntämän kaupungin takauksen kaltaiset kunnan takaukset.

Uuteen kuntalakiin on myös kirjattu EU SEUT sopimuksen artiklojen 107 ja 108 ehdottomat vaatimukset, joiden rikkomuksiin NS oli myös viitannut aikoinaan tehdessään perustuslailliset kunnallisvalituksensa Juankosken kaupungin edesvastuuttomista takaustoimista ja muista yksityisten yrityksen laittomista avustustoimista.

Rakenteellisen korruption kitkeminen Suomesta on pitkä prosessi, mutta uskoisin että Suomessa meillä ei valitettavasti enää ole muuta mahdollisuutta.

Tähän näyttäisi viittaavan myös Juha Sipilän toistaiseksi kiitettävällä tavalla alkanut toiminta hallitustunnustelijan roolissa. Hänhän on jo aiemmin maininnut, että "hyvä veli" järjestelmä kuluu historiaan.

Rakenteellisen korruption kitkemisen jälkeen Suomi voi pikkuhiljaa nousta nykyisestä suon silmästään. Keskeinen rooli rakenteellisen korruption kitkennässä on kuitenkin myös ammattiyhdistysliikkeen ajamien perustuslain vastaisten yleissitovien työehtosopimusten lakkauttamisella.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: