Keskustelu

Reima KNäin valokuidulle käy13.11.2015 11.07
Uutinen SS: "Kuituverkon myynti tapetille?

Pelastustalkoot: Rautavaaran ja Valtimon 9 miljoonan euron takaus väliyhtiölle kyseenalainen.

Rautavaara

Jouko Juutilainen

Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnan (RTVO) talouskriisin ratkaisu pitkittyy ja mutkistuu. Osuuskunta esitti syyskuun lopussa, että Rautavaaran ja Valtimon kunnat ottaisivat yhteensä liki yhdeksän miljoonan euron takausvastuut lainasta, jonka Kuntarahoitus on valmis myöntämään roskapankiksi perustettavalle väliyhtiölle.

RTVO:n omistuksesta 89 prosenttia on tarkoitus siirtää perustettavalle Kuntakaista Oy:lle, jonka nimissä kunnat ottavat miljoonalainan Kuntarahoitukselta. Osuuskunnan nykyisten osakkaiden omistus osuuskunnassa kutistuu 11 prosenttiin.

Miljoonatakausten vaihtoehto RTVO:lle on liiketoiminnan ja valokuituverkon myynti eteenpäin. Äärimmäinen vaihtoehto on, että omaisuus realisoidaan konkurssin kautta.

Kaupalliset laajakaistaoperaattorit Sonera, DNA ja Elisa rakentavat parhaillaan entistä nopeampia 4G-yhteyksiä mobiililaitteille. Tietoliikennealan ammattilainen näkeekin, etteivät RTVO:n 1 100 asiakasta tarjoa kannattavuuspohjaa jatkossa itsenäiselle toiminnalle.

- RTVO:n verkko kannattaisi pistää myyntiin. Sille löytyy todennäköisesti joku taho, joka ostaa verkon sen hetkiseen reaaliseen hintaan. Niitä viittä miljoonaa euroa, jolla maksetaan velat pois, ei ikinä saada siitä verkosta, arvioi rautavaaralainen Kari Vanhala, joka on työskennellyt viimeksi sähkö- ja tietotekniikan kouluttajana.

Omistusjärjestely vaatii osuuskunnan jäsenten ylimääräistä kokousta, joka on tarkoitus pitää 2. joulukuuta Rautavaaran monitoimihallilla. RTVO:n oma osuuspääoma oli elokuun lopussa 131 600 euroa.

- Muutama kuukausi tässä kitkutellaan, RTVO:n toimitusjohtaja Pirjo Manninen arvioi kassavarojen riittävyyttä. Säästöjä osuuskunnan kulurakenteeseen haetaan nyt muun muassa lopettamalla RTVO:n toimisto kunnantalolla.

Rautavaaran osuudeksi Kuntakaista Oy:stä on kaavailtu 55 prosenttia, mikä tarkoittaa 4,95 miljoonan euron takausvastuita RTVO:sta. Ennestään Rautavaaralla on 1,4 miljoonan euron suora laina RTVO:lle ja 1,8 miljoonan euron takausvastuut pankkilainalle.

Uudella velkarahalla on tarkoitus maksaa pois Rautavaaran vanhat vastuut RTVO:lle, minkä jälkeen kunnan vastuut painuvat nettona noin 3,9 miljoonaan euroon. Valtimon kontolle yhtiön takauksista on jyvitetty 4,05 miljoonaa euroa, joista jää nykyisistä vastuista vapautumisen jälkeen nettona noin 2,4 miljoonaa euroa.

Käytännössä kuntien myöntämät pääomalainat on tarkoitus muuntaa Kuntakaista Oy:n osakepääomaksi.

Kunnat ennakoivat, että ne saavat vuodesta 2018 alkaen yhtiön sijoitetun vapaan pääoman rahastosta niin sanottua SVOP-palautusta noin 100 000 euroa vuodessa. Liiketoiminnan näkymistä on laadittu selvitys 20 vuodeksi eteenpäin.

Väliyhtiön perustamisen juridiset perusteet ovat parhaillaan selvittelyn alla. Uusi kuntalaki asettaa kyseenalaiseksi voiko kunta lähteä takaajaksi RTVO:n väliyhtiön 20 vuoden lainalle.

- Alustava näkemyksemme on, että väliyhtiön perustaminen lausuntopyyntömateriaalista ilmenevässä käyttötarkoituksessa ei voida katsoa kuuluvan kunnan toimialaan, Suomen Kuntaliiton lakiyksikön johtava lakimies Pirkka-Pekka Lebedeff toteaa."

Paljon mielenkiintoisia yksityisseikkoja kuten: kuntaliiton lakimiehen lausunto, valokuidun kannattavuus jne. Kuitenkin Juankoski edelleen aikoo pistää satoja tuhansia euroja hukkaputkeen. Ja Kangasperko suunnittelee ja esittelee asiat yrityksen hallituksen jäsenenä.

alan kolmas miesRe: Näin valokuidulle käy13.11.2015 15.38
RTVO ja Savon Kuituverkko Oy on tyypillisiä keploisten projekteja ja investointihankkeita.

Kaikissa kepuloisten projekteissa ja investointihankkeissa on yksi yhteinen piirre ja valuvika. Hankkeilla ei ole koskaan takaisinmaksuaikaa.

Asetelma on sama kuin maataloustuessa, jossa ei myöskään ole takaisinmaksuaikaa. Miljardipiikki on koko ajan auki.

Tekee mieli käyttää katkeroituneen Jarmo Korhosen ilmausta sote-ministeri Rehulan afrikkalaisesta hiintotyylistä: "lumi tupruaa, mutta matka ei taitu.".

Toimittaja Juutilainen on tämän nyt kertonut yllä RTVO:n osalta, kun on todennut, että RTVO:lla on vain noin 1100 asiakasta.

Juutilaisen mukaan vastuita näyttää olevan nykyään noin 9 milj. euroa (Rautavaara 4.95 milj. euroa ja Valtimo 4.05 euroa eli yhteensä 9.00 milj. euroa).

Jos nykyvastuut jaetaan tilaajille, niin yhden tilaajan keskimääräinen vastuu on pyöreästi 8 180 euroa. Tietysti lisämaksua tulee myös RTVOn normaaleista käyttökustannuksista. Tuleekohan pari tonnia vielä päälle?

Ilman oman pääoman lisäsatsauksia ja tuloja nykyvastuut eivät voi vähetä millään vippaskonstilla. RTVO:n lainojen alaskirjaus vie lainat ainoastaan kuntien taseisiin eli veronmaksajien pitkään piikkiin.

Herää kysymys, kuinka moni mummo on valmis tällaisen ihmeverkon maksumummoksi niukoilla eläketuloillaan?

Mitä tulee Kuntarahoituksen lainoihin, ainakin investointilainoihin, niin voidaan todeta, että Kuntarahoitus ei voi myöntää investointilainoja ainakaan sellaisiin hankkeisiin, jotka eivät kuulu kunnan toimialaan.

Kuntaliiton lakimies Lebedeff on jo linjannut, että nämä kepun kuitukaapelihankkeet eivät kuulu kunnan toimialaan.

Minä oon ihan sammoo mieltä. Nämä kaapelihankkeet kuuluu kyllä Elisan, Soneran ja DNA:n toimialaan. Mutta nämä firmat eivät rakenna kannattamattomia kaapeliverkkoja. Ne satsaa mobiiliin.

On harmi, että entinen Posti-ja Lennätinlaitos mentiin hajoittamaan, silloin kuparikaapelien veto syrjäseuduillekin kuului vielä valtion toimialaan.

Nyt nuokin kaapelit on suureksi osaksi pantu rullalle saman tyyliin kuin syrjäseutujen rautatiet.

Sen siitä saa, kun ei aikanaan lopeta monopolihommia.

Onneksi sotessa vihdoin hyväsyttiin valinnan vapaus. Kohta ois pantu rahanpuutteessa myös kaikki arvauskeskuksetkin naftaliiniin.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: