Keskustelu

MosesMitenköhän Juankoskella25.11.2015 19.29
Savon sanomat: "
Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkimaan Kuopion kaupungin elinkeinotoimintaa























Kuva: Tuire Punkki Kuopion kirjaston kahvilan yrittäjän Leena Heikkisen mielestä kaupungin ei kuulu kilpailla markkinoista omien veronmaksajien kanssa.
Kuopion kirjaston kahvilan yrittäjän Leena Heikkisen mielestä kaupungin ei kuulu kilpailla markkinoista omien veronmaksajien kanssa.


05:00 (09:19)





? Harmittaa, että Kuopion kaupungin omistama liikelaitos kilpailee paikallisten yrittäjien kanssa. Ei kuulu kaupungin tehtävään kilpailla omien veronmaksajien kanssa, sanoo kuopiolainen kahvilayrittäjä Leena Heikkinen. Hän on pyörittänyt Kuopion kaupunginkirjaston kahvilaa jo 21 vuoden ajan.

Suomen Yrittäjät ja Savon Yrittäjät pyytävätkin Kilpailu- ja kuluttajavirastoa (KKV) selvittämään, onko Kuopion kaupunki toiminut vastoin voimassa olevaa kilpailuneutraliteettisääntelyä. Käytännössä pyyntö koskee kaupungin omistamien liikelaitosten, eli Kallaveden Työterveyden, Kuopion Vesi Liikelaitoksen, Mestarin sekä Servican toimintaa.

? Aika vaikeaa on pienen yrittäjän lähteä kilpailemaan ison Servican kanssa, vaikka hinnalla ei enää kilpailla yhtä pahasti kuin joskus aikaisemmin, jatkaa Heikkinen. Hän on lopettamassa pitkän yrittäjäuransa ensi helmikuun loppuun. Kahvilayritykselle on kuitenkin jo jatkaja tiedossa.











Yrittäjäjärjestöjen keskiviikkona jättämässä toimenpidepyynnössä on kysymys siitä, onko kilpailu yksityisen ja julkisen elinkeinotoiminnan välillä tasapuolista. Pyynnön ovat allekirjoittaneet Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus ja Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen.

? Liikelaitokset ovat tuottaneet jatkuvaa tappiota ja tehneet ylisuuria investointeja. Samalla ne ovat myyneet ylikapasiteettiaan markkinoille ja sotkeneet alueen avointen markkinoiden toiminnan. Jäsenyrittäjämme pelkäävät menettävänsä edelleen markkinoitaan, eivätkä halua tulla asialla julkisuuteen, toteaa Nykänen.

Toimenpidepyynnössä yrittäjäjärjestöt pyytävät, että KKV selvittää erityisesti Mestarin ja Servican toimintaa. Niiden osalta toiminnan yhtiöittämisvelvoite on yrittäjäjärjestöjen mukaan laiminlyöty. Sen lisäksi Kallaveden Työterveys saattaa tuottaa palveluita, jotka olisi yhtiöitettävä.

? Kuopion kaupungin liikelaitoksilla on runsaasti ulkoisia asiakkaita. Niiden ulkoinen myynti on systemaattista ja pysyvää toimintaa, Nykänen jatkaa.

Yrittäjäjärjestöt eivät kuitenkaan pyydä virastoa tutkimaan Kuopion Veden toimintaa enemmälti, sillä vesihuoltotoiminta on ainakin pääsääntöisesti lakiin perustuvan monopolin toimintaa, jota ei katsota tehtävän hoitamiseksi markkinoilla kilpailutilanteessa.

Avoimesti saatavissa olevan tiedon arvioinnin perusteella yrittäjäjärjestöt pitävät ilmeisenä, että Kuopion kaupungin omistamat liikelaitokset sekä kaupungin 51 prosenttisesti omistama Servica harjoittavat laajamittaista toimintaa markkinoilla.

Yrittäjäjärjestöt katsovat, että markkinoilla toimivat liikelaitokset olisi lähtökohtaisesti täytynyt yhtiöittää vuoden 2014 loppuun mennessä.

? Liikelaitosten toiminnan yhtiöittäminen on yksi tapa turvata tasapuoliset kilpailuolosuhteet yksityisten ja julkisten palvelutuottajien välillä, toimenpidepyynnössä todetaan.

Alueen yrittäjät katsovat, että liikelaitosten osallistuminen kaupungin hankintoihin vääristää helposti kilpailua.

? Liikelaitoksilla ei ole konkurssiuhkaa ja kaupunki siirtää hankintojaan liikelaitoksille ilman kilpailutusta. Ei ole reilua, että veronmaksajien kukkarosta rahoitetut liikelaitokset tulevat avoimille markkinoille ja osallistuvat myös julkisiin tarjouskilpailuihin. Vain todellinen kilpailu jalostaa, sanoo Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Pasi Pitkänen. "

Juankoskella ruokahuolto saa juankoskelaisilta asukkailta satoja tuhansia euroja tukea laitosruokaan. Kilpailutusta ei ole. Myös kuntien omistama valokuituhanke on monopoliasemassa. Ei saa kilpailla muiden kuituyritysten kanssa. Myös ilman kilpailutusta sosiaalipalveluissa pitäisi tutkia.

ReviisoriRe: Mitenköhän Juankoskella25.11.2015 23.36
Juankoskella on paljon tutkittavaa...

eskimoRe: Mitenköhän Juankoskella26.11.2015 0.15
taitaapi jiähä tutkimatta juankosken jutut, mennään kuopioon kaikki paska sylissä ja kuopiolla on muutakin tekemistä, kuin syrjäkylien ongelmat. taitaapi peten tekoset hävitä liitoksen myötä. eikä ketää kiinnosta lösön, heimon, veijon, tai pajunvitsamiehen hommelit kuopion valtuustossa. poliisilla menee aika mamu-raiskaajia jahdatessa, ei niillä ole aikaa miettiä itse aiheutettuja petoksia

alan kolmas miesRe: Mitenköhän Juankoskella26.11.2015 0.29
VTT voisi perustaa Juankoskelle sivukonttorin, joka keskittyy aluksi kaupungin kirjanpidon tutkintaan.

Se olisi ryvettyneelle ja perinteisesti vain teknologiseen tutkimukseen keskittyneelle VTT:lle aivan uusi avaus ja sopisi erinomaisesti VTT:n uuteen tutkimustrategiaankin, kuten alta selviää:

"Palvelualan yritykset ja julkisten palvelujen tuottajat muodostavat yhä suuremman potentiaalisen ryhmän VTT:lle.

Näiden markkinoiden systemaattinen haltuunotto on välttämätöntä.

Fokusoitumisen ja huippulaadun hintana on hyväksyttävä tietty kapea-
alaistuminen.

VTT:lle ei pidä asettaa palvelun tasapuolisen jakelun vaatimusta ja sen itsensä on opittava pois tällaisesta asenteesta.

Tällä tavoin tehdään tilaa partnershipeille, joissa pitkäkestoinen sitoutuminen todennäköisimmin johtaa merkittäviin tuloksiin.

Uutta liiketoimintaa ja innovaatioita syntyy teknologioiden, toimijoiden ja klustereiden rajapinnoilla. Tällaisille alueille panostaminen tuottaa parhaimmillaan ensiluokkaisia tuloksia."

Juankoskella VTT:n sivukonttori pääsee heti kaupungin tilien tutkimisen kautta kiinni kaupungin yritys- ja palvelutoiminnan klustereiden rajapintohin, joissa VTT näkee suuret mahdollisuudet erilaisiin partnershippeihin.

Luulen, että VTT:n uudessa "tilintarkastusyksikössä" selviää myös nopeasti, mitä Juankosken Sillikuukin kohdalla on syytä tehdä ja millä tavoin tyhjenevässä kylässä täytyy vanhusten sote-asiat hoitaa, ettei ketään jätetä heitteille.

Minä myös luulen, että VTT:n tutkijat eivät rupea sote-asioita millään optimointimallilla selvittelemään kuten Juankosken Nero on jo vuosikausia ilman tuloksia yrittänyt.

Optimointimallit on kehitelty 1960-luvulla lähinnä sodankäyntiin ja isoille kansainvälisille yrityksille logististen ongelmien hoitoon.

Hoitobisneksessä esim. vanhuksia hoidetaan sängyn vierestä, jolloin ainoa ja keskeinen logistinen ongelma on, miten vanhus pääsee sängystään tarpeilleen vessaan tai saunaan. Tällaiset asiat selviää kyllä ihan kysymällä ja vähän auttamalla, eikä niissä tarvita mitään digitaalisia optimointiohjelmia.

Parhaimmillaan VTT:n tutkijat voivat tästä vaikka kehitellä vanhusten saattoon sopivan robotin, josta sitten aikanaan syntyy loistava high-tech vientituote Suomen aneemiselle vientisektorille.

Näille saattoroboteille on huomattavasti enemmän kysyntää kuin konsanaan Vaisalan perinteisllä radiosondeille.

kouraan ajattelijaRe: Mitenköhän Juankoskella26.11.2015 8.58
Valtio tukee maaseudun säilymistä elävänä. Kätensä nostaneet kunnat hylätään.
Postin lajittelukeskus siirtyy Juankoskelta Kaaville.
Tällä toimella yksi liiketila jää taas tyhjäksi.

alan kolmas miesRe: Mitenköhän Juankoskella26.11.2015 15.39
Käsistään kätevä Julma Juha voisi tehdä saattorobotista prototyypin autotallissaan, niin saadaan vauhtia tähänkin asiaan, joka on jätetty heitteille vuosikausiksi.

Meillähän on Suomessa jo noita saatettavia suunnilleen yksi miljoona ja koko ajan tulee lisää. Eikä nykyiset rollaattorit kovin älykkäiltä saattajilta vaikuta.

Juankoskella on paljon tyjää tilaa, jossa saattorobottituotanto voidaan polkaista VTT:n tutkijoidenkin avulla nopeasti käyntiin.

Seisovan Tratta PBF:n tilat sopii tähän mainiosti.

Tulipa tuosta mieleeni taannoinen visiitti Läskelän seisovalla paperitehtaalla, jossa piti valmistaa silloin tapettipaperia periaatteessa kahdella koneella, joista molemmat olivat seisseet jo pitemmän aikaa.

Tehdaskierroksella piipahdin myös korjaamon puolelle tarkistusmatkalle. Siellä korjausmiehet oli täydessä työn touhussa. Oletin, että korjausmiehet tekee jotain huoltotyötä omalle tehtaalle.

Kun sitten kysäisin, mitä miehet tekee, niin minua valistettiin, että hitsataan kaiteita muistaakseni Masa Yardin laivatelakalle Helsinkiin.

Minusta vastaava saattorobotteihin perustuva toimintamalli sopii erinomaisesti nyt myös Tratta PBF:n porukalle, kun pahvilla ei kerran ole kysyntää, eikä Samovaari-miehillä ole myöskään pätäkkää ostaa puuta tai sellua eikä maksaa edes sähköstään, jotta omaa pahvia saataisiin aikaiseksi.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: