Keskustelu

Ikkunapöydän raatiPäästiin alle 4800 asukkaan27.1.2016 13.59
Tilasto ei valehtele kuten eräät johtavat virkamiehet. Meitä oli vuodenvaihteessa 4799 jäljellä tarkkailemassa palvelujen vähenemistä ja porukan poismuuttoa.
Nämä väestötilastot kertovat lahjomattomasti Juankosken johdon epäonnistumisesta koko 2000-luvun ajan.
Jotenkin tulee johtopäätökseksi alamäen ajoittuminen Juankoskea johtaneen ja johtavan sosiaalityöntekijän valtakaudelle. Häneltä on puuttunut kyky tai halu kerätä ympärilleen osaavia henkilöitä. Sehän on vanha totuus, että johtaja ei palkkaa alaisiksi itseään pätevämpiä henkilöitä. Mitä tämä kertoo Juankosken henkilöstön tasosta?

alakoulun rehtoriRe: Päästiin alle 4800 asukkaan27.1.2016 14.53
Peterin periaate (Peter principle)
12.2.2010 Kirjoittanut Ari Hyytinen

Ei ole kovinkaan epätavallista kuulla työpaikan hierarkiassa alempana olevien työntekijöiden ja asiantuntijoiden ihmettelevän esimiestensä ja -naistensa osaamattomuutta ja epäpätevyyttä.

Yhden mielenkiintoisen näkökulman näihin ihmettelyihin tarjoaa ns. Peterin periaate. Se kuuluu jotakuinkin näin: Työpaikkojen hierarkiassa jokaisella työntekijällä on taipumus edetä urallaan, kunnes hänet ylennetään tehtävään, johon hän ei enää ole täysin pätevä.

Peterin periaate esitettiin ilmeisesti ensimmäisen kerran tässä muodossaan Laurence Peterin ja Raymond Hullin vuonna 1969 julkaisemassa kirjassa "The Peter Principle: Why Things Always Go Wrong".

Peterin periaatetta on tarkasteltu monesta eri näkökulmasta ja sille on kehitetty mitä erilaisimpia selityksiä.

Yksi selitys on, että yritykset ja organisaatiot tekevät systemaattisesti huonoja ja virheellisiä ylennyspäätöksiä.

Tämä selitys on epätyydyttävä, koska silloin meidän kai pitäisi havaita myös paljon tilanteita, joissa näitä virheitä korjataan.

Näin ei kuitenkaan ole: Vaikka urallaan edenneet joutuvat toki toisinaan sivuun tehtävistään, esimies- tai vastaaviin asemiin edenneitä palautetaan organisaatiohierarkiassa alaspäin suhteellisen harvoin.

Standfordin yliopiston professorin Edward Lazearin vuonna 2004 julkaisemassa artikkelissa "The Peter Principle: A Theory of Decline" (Journal of Political Economy) tarjotaan Peterin periaatteelle toisenlainen selitys. Selitys perustuu ilmiöön, joka tunnetaan tilastotieteessä nimellä keskiarvoon palautuminen (regression-to-the-mean).

Keskiarvoon palautumisella tarkoitetaan hieman yksinkertaistaen ilmiötä, että jos satunnaismuuttuja saa ensimmäisellä mittauskerralla äärimmäisen (suuren tai pienen) arvon, se saa toisella mittauskerralla yleensä lähempänä odotusarvoa ("jakauman keskustaa") olevan arvon.

Työntekijöiden ylentämisen kohdalla tämän ilmiön voidaan nähdä olevan yksi selitys sille, miksi urallaan edenneet ja hierarkiassa ylennetyt vaikuttavat epäpäteviltä uusissa haastavammissa tehtävissään.

Voidaan nimittäin ajatella, että työntekijän suoriutuminen tehtävissään koostuu kahdesta osasta: Hänen aidosta ja pysyvästä kyvykkyydestään sekä sattumasta, eli esimerkiksi siitä, miten onnekas hän on tehtäviään hoitaessaan.

Työnantajan tai ylennyksistä päättävien voi kuitenkin olla hyvin vaikea erotella näitä kahta osaa toisistaan, joten tyypillisesti työntekijää ja hänen suoriutumistaan arvioidaan hänen kokonaissuorituksensa perusteella.

On luontevaa, että urallaan etenevät hyvin ne, keiden kokonaissuoritus nykyisessä työssä vaikuttaa hyvältä niin alaisten, kollegoiden kuin ylennyksistä päättävien silmissä. Vaikka keskimäärin toki aidosti kyvykkäät saavat hyviä arvioita, niin saavat myös ne, ketkä ovat olleet onnekkaita nykyisiä työtehtäviä hoitaessaan.

Jos onnekkuus on työtehtävä sidonnaista eli ei siis "siirry" ihmisen mukana uusiin (vaativimpiin) tehtäviin, tarkoittaa tämä sitä, että ylennyksiä saavien suoriutuminen työssään on ylennyksen jälkeen yleensä heikompi kuin ennen sitä. Tämä on Lazearin selitys sille, miksi pomot ja esimiesasemaan edenneet saattavat vaikuttaa epäpäteviltä.

Lazear osoittaa paperissaan, että tämä selitysmalli on yhdenmukainen myös sen kanssa, että esimies- tai vastaaviin asemiin edenneitä palautetaan organisaatiohierarkiassa alaspäin suhteellisen harvoin.

Hänen tarkastelunsa osoittaa, että jos ylennyspäätöksiä tekevät ymmärtävät onnenkantamoisten merkityksen ja siitä seuraavan suoritusten keskiarvoon palautumisen, organisaatioilla on hyvä syy nostaa ylennyksiin oikeuttavien työsuoritusten vaativuustasoa.

Ylennyskriteerien nostaminen lisää todennäköisyyttä, että ylennyksen saavalla on aitoa ja pysyvää kykyä suoriutua tehtävistään. Se siis vähentää tarvetta "perua ylennyspäätöksiä" ja siirtää ylennettyjä syrjään tehtävistään.

******************************

Kirjoittaja toimii taloustieteen professorina Jyväskylän yliopistossa.
- See more at: http://blog.hse-econ.fi/?p=2015#sthash.Fb4uC7I1.dpuf

Pena T.Re: Päästiin alle 4800 asukkaan27.1.2016 15.49
Milloin viimeksi on ollut keskustelua ja toimia väestön kasvattamiseksi hallituksessa tai valtuustossa?
Montako kertaa Vapaan Juankosken piiristä on esitetty ehdotuksia työpaikkojen lisäämiseksi? Montako kertaa Juankosken elinkeinoasiamies on auttanut uutta yritystä alkuun Juankoskella? Onko kaupungin puolelta oltu kertaakaan yhteydessä Vapaan Juankosken osaajiin väestön kasvattamisen merkeissä?

PVRe: Päästiin alle 4800 asukkaan27.1.2016 16.34
Moro,
yrityksessämme ei ole käynyt , eikä luultavimmin edes tiedä yrityksestämme. vaikka kahvila- lakiasiaintoimisto keskellä Säyneisen kylää ja siten Juankoskella. Kaavin kunnanjohtaja on kyllä käynyt parikin kertaa ja siitä kiitos.

Arvaatko?Re: Päästiin alle 4800 asukkaan27.1.2016 23.06
Kuka arvaa, minkälainen onni Kuopio-liitoksesta tulee näkymään väestötilastossa? Miten lapsiperheet reagoivat?
Miten vaikuttaa kepumafian puuhailujen paljastuminen miljooniemme menettämisessä?

kristallipallon tuijottelijaRe: Päästiin alle 4800 asukkaan28.1.2016 1.24
Päästään alle 4 000 maagisen rajapyykin.

alan mieskin se aikoinaan ennusti urbanisoitumisen autuudesta.

Kyllä tyhjässä kylässä ainakin Lebensraumia riittää, niin on hengittäminenkin helpompaa.

Pena T.Re: Päästiin alle 4800 asukkaan8.2.2016 8.49
Koillis-Pravdassa oli viime torstaina tietoja väestötilastosta. Turhaan etsin analyysiä väestön kasvattamisen keinoista. Normaalia kepulaista valitusta, kun ei osata tehdä mitään.
Tällä palstalla luvut ovat olleet jo aikaisemmin ja aina on mietitty väestön kasvattamisen tekijöitä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: