Keskustelu

alan kolmas miesEsteri Sateen Jumala9.2.2016 19.06
Esteri on Sateen Jumala ja siksi Juankoskelle on aina luotettu Esteri Kangasveijarin ennustuksiin.

Esteri kuluu ennustaneen NS:n asiantuntijoille myös öljyn hinnan kehitystä. Taannoin Esteri arvio öljyn hinnan nousevat lähivuosina 300 taalaan tynnyriltä. NS:n asiantuntijat eivät kuitenkaan uskoneet moisiin ennustuksiin.

Esterillä on tietysti ollut myös hyvät perusteet ennustuksilleen, koska Esteri teki ennustuksiaan Savon Energiaholding Oy:n toimitusjohtajan ominaisuudessa. Tiettävästi NS:n asiantuntijat kertoivat Esterille, että öljyn porauskustannukset esim. Saudi Arabiassa eivät ole vieläkään edes 10 taalaa tynnyriltä. NS energialan asiantuntijat ihmettelivät, mihin moinen Esterin ennustus perustuu.

Odotettavissa olevan jättiläsmäisen öljyn hinnan nousun johdosta myös Savon Energiaholding Oy:stä on tullut suuri bioenergian ystävä. Esterin kotikaupunkiin onkin jo rakennettu kaksin kappalein biovoimaloita, joista Premium Board Finlandille 13 200 euroilla myyty ja ihan äskettäin takaisin ostettu JBOY:n uusi biovoimala on laitettu varavoimalaksi pahimman ölykriisin varalla.

Sehän ei ole mikään salaisuus, että Esteri on junaillut Juankoskelle jo siis kaksi biovoimalaa, jotka nykyisillä ja lähiaikojen ennustetuilla öljyn hinnoilla eivät voi olla kannattavia ilman korkeita kaukolämmön hintoja.

Nythän on sekin nähty, että ölyn hinta näyttää jäävän pikemminkin 30 taalan tasolle vuosiksi eteenpäin ja maailma hukkuu halpaan öljyyn.

Huolta aiheuttaa se, että Savon Energiaholding Oy:n omistama Savon Voima OyJ laati jo vuonna 2001 aluettaan koskevan kaukolämmön tuotantostrategian, jossa tavoitteeksi asetettiin kotimaisten polttoaineiden käytön nostaminen 90%:iin.

Vuonna 2014 Savon Voima kertoo vuosikertomuksessaan, että nyt jokaisessa Savon Voiman kaukolämmityksen piirissä olevassa taajamassa on kotimaisilla polttoaineilla toimiva lämpökeskus. Juankoskella, jossa Esteri hoitelee myös kunnanjohtajan sivutoimista virkaa näitä Savon Voiman ja kaupungin rakentamia laitoksia on nyt kuitenkin siis jo kaksi.

Juankoskella vuonna 2014 toimintansa aloitti uusin 4 MW:n biovoimala, johon rakennettiin myös 6 MW:n kevytöljykäyttöiset varalämpökeskukset.

Juankosken Opintiellä oleva uusi biovoimala korvaa vuosina 2004-2006 Stromsdal OyJ:lle kaupungin ja Savon Voiman rahoin Juankoskelle rakennetun 15 MW:n biovoimalan (JBOY), jossa on myös ollut 16 MW:n raskaalla polttoöljyllä toimiva varavoimala.

Vuonna 2006 käynnistyneen JBOY:n hankintahinta oli lähes 9 milj. euroa ja voimala kävi tehokkaasti vain aikavälillä 2006-2008, jolloin Esteri Kangasveijari istui kunkurssiin menneen Stromsdal OyJ:n hallituksessa ja myös JBOY:n hallituksessa. Yleisestihän on tiedossa, että JBOY biovoimala on seissyt kylmänä jo vuoden 2012 marraskuusta lähtien.

Esterillä on ollut aivan liian monta rautaa tulessa. Esterin keskityttyä Premium Board Finlandin rahoituksen järjestämiseen vuonna 2010-2011 ja aina nykypäiviin saakka Esterin kaupunginjohtajan pesti on pakostakin jäänyt sivutoimiseksi.

Kaupungin talous onkin ajautunut konkurssiin ja Kuopion syliin samalla tavalla kuin on käynyt myös Esterin veronmaksajille kalliiksi tulleiden kartonginteon ja biovoimalaharrastusten kanssa.

Vuonna 2014 Savon Voiman polttoaineiden käyttö oli karkeasti seuraava:

 Turve n. 390 GWh
 Puuperäiset polttoaineet 380 GWh
 Lämmön osto 100 GWh
 Raskas ja kevyt polttoöljy sekä kaasu 40 GWh
 Yhteensä 910 GWh

Yleisesti on tiedossa, että turve-energian käyttö on ollut Suomessa vastatuulessa ja puun polttaminen laajemmassa mitassa oli Suomessa yleistä vielä 1950-luvulla. Nykyään puulla on huomattavasti arvokkaampiakin käyttömuotoja kuin polttaminen.

Voidaan siis kysyä, onko Savon Voiman vuonna 2001 laatima polttoainestrategia enää ajankohtainen, kun öljyn hinta on pudonnut pitkäksi aikaa vain murto-osaan vuoden 2001 tasosta ja sen aikaisista öljyn hinnan nousuodotuksista?

Caruna Oy:n shokkihoito sähkönkuluttajille ilmoituskirjeellä noin 30%:n sähkösiirtohinnoissa paljasti kuluttajille, mitä siitä seuraa, kun jollekin toimijalle annetaan lainsäädännössä monopoliasema. Sähkön kuluttajat saavat maksaa tästä kalliin hinnan.

Hesari kirjoitti tänään sähkön siirtohinnoista kiinnostavasti ja osoitti taulukon avulla sähkön siirtohintojen vaihtelevan Suomessa välillä 5.46-9.25 sent/kWh. Halvin oli Keravan Energia Oy ja kallein Parikkalan Valo Oy.

Savon Voima Verkko Oy:n siirtohinta sähkölämmitteisessä pientalossa (kulutus 18 000 kWh/vuosi) oli taulukon mukaan 7.37 sent/kWh. Kiinnostavasti Kuopion Sähköverkko Oy:n hinta oli vain 5.80 sen/kWh.

Hesarilla ei ollut tiedossa muita yhtiöitä kuin Caruna, jotka suunnittelevat siirtohintojensa nostoa. Ei ole mikään ihme, että Esteri Kangasveijarin vetämät Savon Voima OyJ:n ja Kuopion Energian fuusioneuvottelut kariutuivat taannoin, vaikka Esteri kertoi julkisuuteen, että neuvottelut etenivät hyvin.

Taloussanomat olivat puolestaan selvittäneet siirtohintojen kehitystä vuosina 2010-2014. Selvityksissä kävi ilmi mm., että Savon Voima Verkko Oy:n siirtohinta oli noussut 66.6%, kun taas Kuopion Sähköverkko Oy:n hinta oli noussut vain 36%.

Mielenkiintoinen seikka on myös se, että NS tarjoutuessaan ostamaan Stromsdal OyJ:n konkurssipesän yhtiö myös neuvotteli muidenkin sähkön- ja kaukolämmön tuottajatahojen kanssa kuin Savon Voima. Hesarin tämän päiväisen sähkön siirtohintataulukon mukaan kyseisen mahdollisen energialan yhteistyökumppanin sähkönsiirron hinta näyttää nykyään olevan yli 21% halvempi kuin Savon Voima Verkon siirtohinta.

Voidaan siis kysyä, estikö Esteri Kangasveijari NS:n suunnittelemat pesän lunastushankkeet myös siksi, että Juankoskelle ei olisi tullut oikeata kilpailua esim. sähkönsiirrossa ja kaukolämmön osalta? Juankosken kysrsiintyneiden veronmaksajien kannalta Esterillä on ollut aivan liian monta isäntää.

Voidaan siis myös kysyä, ovatko kunnalliset monopoliasemassa olevat sähkönsiirto- ja kaukolämpöyhtiöt enää nykypäivää? Kaukolämmössähän napanuora on vieläkin tiivimpi mahdollisessa monopoliasemassa olevaan kaukolämmön toimittajaan kuin sähkön kohdalla.

Ovatko kunnalliset kauko- ja sähköyhtiöt siis vain yksi ahne verottaja muiden verottajien joukossa?

Monopolitason kaukolämmön ja sähkön hintojen avulla voidaan kunnissa ylläpitää aivan liian kalliita organisaatiorakenteita, jotka ilman tätä "verovipua" olisi pakko virtaviivaistaa tai yksityistää.

Perinteisesti kunnallisissa lämpö-ja sähköyhtiöissä on myös voitu tehokkaasti siirtää kunnissa päätäntävaltaa vihreän veran alle, kun yhtiöiden sisäisiä asioita ei ole voitu tehokkaasti valvoa kunnallisten päättäjien toimesta.

Korkeat sähkönsiirto- ja kulutushinnat sekä kaukolämmön jatkuvasti nouseet hinnat voivat myös olla yksi keskeinen syy, miksi maasetu autioituu ja ihmiset muuttavat suurempiin taajamiin, joissa Carunaa lukuunottamatta esim. sähkön siirtohinnat näyttävät ainakin vielä olevan maaseutua kohtuullisempia.

Esteri Kangasveijarin toimet kaupungin johdossa, kartonkialan seikkailuissa ja energiamonopolin ruorissa ovat tulleet veronmaksajille kalliiksi. Puuhastelut Savon Kuituverkonkaan hallituksessa eivät myöskään ole vähentäneet Savon kyrsiintyneiden veronmaksajien raskasta taakkaa.

Koska Fox Mulderin ennustama Römssyn uudelleen käynnistys ei vielä maanantainakaan onnistunut, niin nyt voidaan vaikka You Tubesta panna soimaan Hectorin Työttömän Arkkiveisu:

https://www.youtube.com/watch?v=mz7PTKe4L_4

"Maanantai ei mittää, tiistai ei mittää,
keskiviikko, torstai ei mittää.
Perjantai ei mittää, lauantai ei mittää.
Sunnuntai ei sitäkään mittää.

Tammikuu ei mittää, helmikuu ei mittää,
maalis-, huhti-, toukokuu ei mittää.
Kesä-, heinä-, elo-, syys- ja lokakuu ei mittää,
marraskuu ja joulukuu ei mittää.

Eduskunta ei mittää, hallitus ei mittää,
kunnanvaltuustot ei mittää.
200 kertaa 0 ei oo mittää,
kun kukaan eikä mikään tee mittään."

Juutas KRe: Esteri Sateen Jumala9.2.2016 22.41
Mielenkiintoinen kirjoitus. Kangasperkon päätyö on ollut Strömsdalin hallituspaikka, ja kehitysmasuuni Oy:n rahoitus tehtaalle; Savon verkko Oy:n hallituspaikka; Savon energiaholding Oy:n toimitusjohtajuus; Juankosken biolämpö Oy:n hallituspaikka ja Koillis-Savon ympäristöhuolto Oy:n hallituspaikka. Näitä on hän ohjaillut Juankosken kunnan ja kaupunginjohtajana ja käyttänyt estoitta ja esteettömästi kaupunginvaroja näihin. Esim. kehitysmasuunin varoja meni satoja tuhansia, jotka olivat siis Juankosken kaupungin varoja; kartonkitehtaan lämmitykseen, konsultti Häggblomin yrityksiin satoja tuhansia; ja kartonkitehtaan erillaisiin asianajokuluihin, tuomioistuin käsittelyihin ja tietysti takauksen maksajana miljoonia, lähes 12 miljoonaa euroa juankoskelaisten verovaroja ja palveluihin tarkoitettuja valtionosuuksia. Saa vielä nähdä miten käy, kun ulosottomies hakee vastavakuutena olevan Faroconin konkurssiin.
Juankoskella ja lähikunnat joutuivat maksajiksi Juankosken kaupunginjohtajan möhläysten tai tekojen takia, sillä jätevesimaksut, Savon voiman siirtomaksut ja kaukolämmön kovat hinnat ovat seurauksia siitä kasinopelistä, jota Kangasperko on pelannut juankoskelaisten ja lähikuntien varoilla. Siirtomaksut revitään juankoskelaisilta, samoin jätevesimaksujen korotukset ja sitten ollaan innoissaan, kun Savon voima voi ylpeillen kertoa, että kunnille maksetaan suhteellisen hyvät osaketuotot, paitsi Juankoskelle, jonka suuren osakepotin Kangasperko pelasi Juankoskelta Nivala Timberin töppäyksen takia. Juankoskihan joutui myymään suurimman osakepotin, koska piti maksaa Nivala Timberin konkurssi. Joten kaikkiaan Kangasperkon toiminta on maksanut juankoskelaisille kymmeniä miljoonia euroja persettä ja tehnyt varakkaasta kunnasta Suomen yhden heikoimmasta, köyhimmistä. Kuitenkin Kangasperkon palkka on aivan mahtava, jos verrataan verrokkikuntiin. Mutta miksi....

alan miesRe: Esteri Sateen Jumala10.2.2016 0.27
Ehdottakaa Kangasperkolle jäähyväisiksi Kunnallisneuvoksen arvonimeä, jonka kaupunki maksaa.

alan kolmas miesRe: Esteri Sateen Jumala10.2.2016 1.37
Esteri Kangasveijarin roolia monien isäntien juoksupoikana kannattaa pohtia myös Stromsdal OyJ:n ja Savon Voima OyJ:n ikiaikaisen avioliiton näkökulmasta.

Siinä Esterillä on pitkät näytöt sekä kaupunginjohtajana ja Stromsdal OyJ:n hallituksen sekä JBOY:n hallituksen jäsenenä että myös Savon Energiaholding Oy:n pitkäaikaisena toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

On muistettava, että Stromsdal OyJ on ostanut kaiken käyttämänsä sähköenegian Savon Voimalta ja sähkö on myös siirretty Savon Voimalta Stromsdalin käyttöön Savon Voiman sähkön siirtolinjoja pitkin.

Näin ollen Savon Voima on perinyt Stromsdalilta vuosittain sekä käyttämänsä sähkön kulutusmaksun että myös sähkön siirtohinnan. Konkurssivuonna 2008 Stromsdal OyJ maksoi ostamastaan sähköstä Savon Voimalla suunnilleen 5 milj. euroa, jossa sähkön siirtohinnan osuus oli kaikkineen noin 600 000 euroa.

Kun otetaan huomioon, että Römssy on vuodesta toiseen maksanut Savon Voimalle tätä maksua sähköstään, niin ennen konkurssiaan Römssy oli maksanut Savon Voimalla 15 vuoden aikana vuoden 2008 rahassa suunnilleen 75 milj. euroa.

Koska Savon Voima ei ollut tuottanut toimittamaansa sähköä Römssylle ns. sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksessa, niin voidaan olettaa, että Savon Voiman Römssylle toimittama sähkö on voinut olla jopa 30% kalliimpaa kuin sellaisilla kilpailevilla kartonkitehtailla, jotka ovat saaneet sähkönsä sähkön- ja lämmön yhteistuotantolaitoksesta.

Esterin hallituspaikka Römssyssä on siis voinut maksaa Römssylle tästä sähkönapanuorasta 15 viimeisimmän toimintavuotensa aikana mahdollisesti jopa 22 milj. euroa vuoden 2008 rahassa.

Tämä kallis sähkön napanuora on myös taas taannut sen, että Savon Voima on saanut vuosittain vastaavan hyödyn itselleen, joka on sitten osittain jaettu osinkoina Savon Voiman omistajille eli yhtiön omistajakunnille.

Näin tarkastellen Esteri Kangasveijari on siis ollut Savon Voima OyJ:lle ja tietysti myös Savon Energiaholding Oy:n kannalta ns. "kullan arvoinen mies".

Tästä näkökulmasta ei olekaan mikään ihme, että suurissa taloudellisissa vaikeuksissa olleelle Römsylle rakennettiin pääasiassa (70%:sesti) Juankosken kaupungin ja Savon Voima OyJ:n varoin JBOY noin 9 milj. euroa maksanut biovoimala, joka tietenkään ei ollut ns. sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos, koska Savon Voima halusi tietenkin maksimoida sähkön myynnistä saamansa tulot.

Ilman Juankosken kaupungin ja Savon Voiman apua Römsylle Savon Voima OyJ olisi tietysti saattanut menettää sähkön myynnistä Römssyltä saamiaan tuloja vuosittain ehkä jopa 5 milj. euroa vuoden 2008 rahassa laskettuna.

Esterin arvoa Savon Voiman silmissä on tietysti lisännyt vielä se, että JBOY on valmistuttuaan vuonna toimittanut valmistamastaan höyrystä noin 20%:ia Savon Voiman Juankosken taajamassa olevaan kaukolämpöverkkoon.

Tällekään kaukolämpötoimitukselle ei Juankoskella ole tietenkään ollut kilpailua, joka on entisestään nostanut Esterin arvoa Savon Voiman ja myös Savon Energiaholding Oy:n näkökulmasta. Ei olekaan mikään ihme, että vastapalveluna Savon Voima on rakentanut Juankoskelle jo toisen biovoimalan lyhyen ajan sisällä Opintien varteen.

Aikamoiset rahat näkyy liikkuneen Juankosken kaupungin, Römssyn, Savon Voiman OyJ ja Savon Energiaholding Oy:n välillä.

Premium Board Finland Oy:n, Primary Energy Finland Oy:n ja Pehami B.V. konsernin astuttua kuviohin Esteri on vielä sotkenut tehokkaasti nähin salattuhin rahavirtoihin myös Hangossa konkurssitilassa olevan Farocon Oy:n vanhan varastohallinkin, jonka arvoksi Esteri on luottokonsulttiensa avulla laskenut peräti 7.6 milj. euroa.

Voi, voi Esteriä, minkä oletkaan mennyt tekemään!!!!

JKRe: Esteri Sateen Jumala10.2.2016 12.11
Jos nyt jo alkaa lukijat ymmärtämään juridisen sanan---esteellisyys. Kenen hyväksi esteellinen henkilö on toiminut ja kuka on hyötynyt. Osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen jäsenenten on oltava lojaaleja yhtiölle ja osakkeenomistajille. Se on siten laissa määrätty. Samoin toimitusjohtajan on osakeyhtiö lain mukaan oltava vain ja ainoastaan lojaali yhtiölle. Joten sivuvirka Juankosken kaupunginjohtajana on ollut vain näennäisvirka. Kaikki, mitä kaupunginjohtajana hän on käsitellyt, selvittänyt, asioinut Biolämpö Oy:n, PB:n, Savon voiman verkon ja Koillis-Savon ympäristöhuolto Oy:n ja Juankosken välisissä asioissa, on kaupunginjohtajana ollut esteellinen.Esteellisyys on laillisuusasia, joka kumoaa kaikki päätökset, jossa esteellinen henkilö on mukana. Kun esteellisyys on jatkuvaa, on henkilö kelvoton hoitamaan virkatehtäviä.

Vai mitä?Re: Esteri Sateen Jumala10.2.2016 22.00
Turha Kangasveijarin on pyristellä. Nyt katsotaan, ketkä haluavat hukkua hänen mukanaan.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: