Keskustelu

JpJuankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta13.2.2016 11.06
Sisäilma: Oireilevien lasten vanhemmat toivovat Juankoskella, ettei yhdenkään lapsentarvitse enää astua rakennukseen.

Juankoski

Heikki Toivanen

Kipua, kuumetta, hengityksen salpautumista, kasvojen turpoamista ja voimakasta verenvuotoa nenästä. Ärsyyntymistä ja raivokohtauksia.

Vanhempien kuvaukset lasten oireista ovat karua kuultavaa. Pinnan alla on pelkoa myös pahemmista ja kauaskantoisista "
seuraamuksista, syövästä ja lapsettomuudesta. Monen mielestä pysyvää vahinkoa on jo syntynyt.

- Lääkärikin sanoi, että tytöltä on todennäköisesti jo monta ammattia sulkeutunut pois, ekaluokkalaisen isä Esa Kettunen kertoo.

Maanantaina esikoululaiset ja 1.-2.-luokkien oppilaat jatkavat Juankoskella koulutyötään toisissa tiloissa. Aikaistettuun evakkoon lähdetään kohun ja levottomuuden takia, kuten sivistysjohtaja Riikka Karttunen asian muotoili. Kaikki tarvikkeet on kuitenkin määrätty jätettäväksi taakse.

Sairaiden lasten vanhempia, kuten Kettusta, Seija Miettistä, Tuija Timosta tai Juha Hartikaista virkamiesten sanailu ei hymyilytä. Vetää hiljaiseksi, sanoo yksi. Suututtaa ja pistää vihan pintaan, jatkaa toinen. Ajatus tutkintapyynnöstä poliisille on käynyt jo mielessä.

He katsovat, että perusopetuslain mukaisesta oikeudesta turvalliseen oppimisympäristöön ei ole huolehdittu.

Pakotie on auki, mutta vanhemmat eivät halua, että kärsimys alkaa seuraavilla. Juankosken kaupunki on kaavaillut ja kaupunginhallitus jo päättänytkin, että rakennus peruskorjataan päiväkotikäyttöön, vaikka rakenteista on löytynyt paljon homeita ja bakteereja, myös sädesieniä.

Vanhemmat toivovat, että Kuopio ottaa asiassa ohjakset Juankoskelta, joka liittyy talousvaikeuksien takia isoon naapuriinsa ensi vuoden alussa. Kaupungit selvittävät vielä kerran vaihtoehdot seuraavaan yhdistymishallituksen kokoukseen, joka pidetään maaliskuussa.

Entisen lukion kunnosta ja sisäilmasta on valitettu jo toistakymmentä vuotta. Enimmäkseen äänessä on ollut henkilökunta ja vasta viime vaiheessa oppilaat ja vanhemmat.

He kuvailevat suhtautumista umpimieliseksi ja salailevaksi.

- Ei haluta ottaa vastuuta. Kukaan ei ole pystynyt sanomaan, että on laitettu rahaa hukkaan ja on aika purkaa rakennus. Kaikki menevät vaikeiksi, kun aletaan puhua sisäilmasta.

Oireilijoiden tarkkaa määrää ei tiedetä. Kaikki oireet eivät näy yhtä hyvin kuin verenvuoto.

- Kun kaupunki ei ole tiedottanut ongelmista, monikaan ei ole osannut yhdistää oireita kouluun. Emme mekään aluksi, vaikka iho märkänee ja verenvuodot ovat valtavia, Hartikainen sanoo.

Yksi henkilökunnan jäsen sanoo, että ei ole itse oireillut pahemmin, mutta vuosien aikana työkavereita on joutunut siirtymään toisiin rakennuksiin.

- Yhden selvittämättömän verenvuototapauksen olen nähnyt. Vatsakivuista ja muista on vaikea sanoa. Melkein kaikilla koulutyö on sujunut kuitenkin tavalliseen tapaan.

Hän ymmärtää, että tilanne kuohuu. - Nyt on pystytty toteamaan, että rakennuksessa on vakavia ongelmia.

Ongelmakoulu

Korjauksesta ja ongelmasta toiseen

Juankosken entinen lukio on rakennettu 1960. Vuonna 2003 siihen tehtiin peruskorjaus.

Ympäristöterveystarkastajat ovat tehneet kouluun sen jälkeen useita tarkastuksia, joiden jälkeen puutteita on yritetty korjata.

Kevään 2004 kattovuodot tulivat ilmi vuoden 2005 tarkastuksessa. Henkilökunta oireili esikoulun tiloissa.

Vuoden 2005 lopussa todettiin homemaista hajua ja tunkkaisuutta. Lattiassa oli kohonneita pintakosteusarvoja.

Remontin jälkeinen terveydensuojelulain mukainen hyväksyminen saatiin loppuun vasta joulukuussa 2006.

Kuitenkin jo 2007 oppilailla ja henkilökunnalla oli taas oireita.

Oireilu, tarkastukset ja korjaustoimenpiteet toistuivat myös seuraavina vuosina. Avi teki työsuojelutarkastuksen 2011.

Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa todettiin kosteusvaurio. Maanvaraiset lattiarakenteet todettiin riskirakenteiksi."

Kuopio esitti jo täysin uutta päivähoitokeskusta Kuopion tilakeskuksen ehdotuksesta, mutta luottamushenkilöt eivät usko kansan tahtoon tai järkevään uuteen ratkaisuun, vaan ajavat riskirakentamista homeisille perustoille. Onko taas jossain jotain "haudattuna".

kaikkeen kyllästynytRe: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta13.2.2016 12.48
Herää taas kerran kysymys;ovatko mm. vanhemmat, jotka halusivat viedä lapsensa Juankoskelle kouluun nyt tyytyväisiä?
Eräskin heistä julisti,että ei uhraa lapsiaan Säyneisen koulun vuoksi!
Eli kysymys kuuluukin; uhrasiko nyt lapsensa ja Säyneisen koulun ,molemmat??Ja kenen vuoksi?
POLIITTISTA paskaa KAIKKI !

erityisasiantuntijaRe: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta13.2.2016 13.37
Kaiken takaa löytyy Juankosken virallinen valepukki ja koulutoimen kepumafia.
Juankosken rikkaat osat, Säyneinen ja Muuruvesi ovat olleet vuosikausia kepu-demari -hyväksikäytön uhreina ja isojen verotulojen lähteinä. Korruption vastustajat on poistettu päättäjien riveistä.
Miksi järkeä ei voida käyttää, vai johtuuko se hyvien ehdotusten tekijöistä Vapaan Juankosken lipun alla?
Kaunaisuuden ja osaamattomuuden lähde on kepumafian virkamies- ja poliittinen johto.

PVRe: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta13.2.2016 16.01
Moro,
kyllä tässä ihmetellä sopii. Kiitos vaan niille, jotka halusivat lakkauttaa Säyneisen turvallisen, erittäin hyväkuntoisen ja homeettoman koulun ja viedä lapset homekouluun vieläpä tunnin ajomatkan päähän. Nyt olisi hyvän koulun tarve, ja sellainen löytyy Säyneisestä. Edelleen.
Mutta kun kyse on päivähoidosta, päivähoitokeskuksesta, on Kuopio määräävässä asemassa, koska se maksaa myös suurimman osan uudesta päivähoitopaikasta. Me emme ole enään isäntiä, vaan renkejä.

Kouraan ajattelijaRe: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta13.2.2016 16.23
Eiköhän se Säyneisen koulu ole myös homeessa. Tuskin sitä on enää lämmitetty. Säästöähän ei tule, jos tyhjää koulua lämmitetään.
Yksi koululuokka mahtuisi valtuustosaliin ja toinen hallituksen kokoushuoneeseen. Kokouksia voitaisiin pitää Säyneisen koululla tai entisellä lukiolla.
Poliitikot ovat sen verran iäkkäitä, ettei suurta vahinkoa enää syntyisi.

alan kolmas miesRe: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta13.2.2016 16.29
Täytyypä tässä vain todeta, että Juankoskella ei ole muuta kepu-demutaantumusta vastustavaa todellista voimaa kuin valveutunut New Stroms Oy.

NS haistoi heti, että Säyneisen hyvän kyläkoulun lakkauttaminen perustui yhtä huteralle pohjalle kuin Tratta PBF:lle myönnetty laiton kaupungin massiivinen 5 milj. euron takaus, joka on tullut kyrsiintyneiden veronmaksajien piikkiin.

Laittoman takauksen hinta on noussut kyriintyneille veronmaksajille jo noin 10-15 milj. euroon, eikä piikki ole läheskään täynnä.

Säyneisen kyläkoulun kusetus on nyt selvinnyt kaikessa karmeudessaan.

Jp:n kommentissa todetaan seuraavasti:

"Sairaiden lasten vanhempia, kuten Kettusta, Seija Miettistä, Tuija Timosta tai Juha Hartikaista virkamiesten sanailu ei hymyilytä. Vetää hiljaiseksi, sanoo yksi. Suututtaa ja pistää vihan pintaan, jatkaa toinen. Ajatus tutkintapyynnöstä poliisille on käynyt jo mielessä."

Kun asiassa on jo käynyt selväksi, että lapsia on kuskattu homeiseen kouluun täysin tietoisesti, niin tietysti tutkintapyyntö täytyy tehdä.

Kuka maksaa sairastuneiden lasten hoitokustannukset? Eivät ne hoitokustannukset ainakaan vanhempien piikkiin voi mennä.

Jos viranomainen on tahallisesti pimittänyt esim. hometietoja tai jättänyt sellaisen terveydelle vaarallisen asian selvittämättä, niin ei kouluviranomainen tai kunnanjohtajakaan voi asiasta mihinkään luikereella.

Mikäli toimittaisiin yksityisellä puolella, niin tuomiot tulee käräjäoikeudessa varmasti ruumiinvamman tuottamisesta ja henkisistä kärsimyksistä.

Täytyy myös ottaa huomioon, että yhden ihmisen hintalappu on Suomessa 2 milj. euron luokkaa, kun lähdetään keskustelemaan vakuutusyhtiöiden kanssa. Kysymys näissä homekouluissa ei siis ole mistään muutoseikoista tai pilkun viilaamisesta.

NS on kantanut jo aikaa sitten oman kortensa kekoon ja tehnyt kunnallisvalituksen Säyneisen hyvän kyläkoulun mielettömästä lakkautuspäätöksestä. Koska valitus on tehty ja asiaa tutkitaan hallinto-oikeudessa, niin Säyneisen koulua ei voi noin vain lakkauttaa valitusaikana.

Nyt Juankosken virkamiesten kaavailema kouluremonttihanke näyttää täysin epäkypsältä. Puuhun on taas lähdetty perinteiseen juankoskiseen tyyliin kiipeämään latvasta.

MIksi asioita ei osata alle 4800 ihmisen kylässä käsitellä avoimesti ja kysyä esim. kaikkien oppilaiden vanhemmilta ja oppilailailta, että mitä mieltä ollaan opiskelusta homekouluissa ja päiväkodeissa?

Esteri Kangasveijarilta ja Riikka Karttuselta voitaisiin myös suoraan kysyä, veisitkö sinä Esteri ja Riikka oman lapsesi homekouluun, vaikka homekouluun pääsee taksilla kyrsiintyneiden veronamksajien piikkiin?

Patiksen miehetRe: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta13.2.2016 17.45
Heikki J.W. Salonen jyrää!

ei voi kuin ihmetellä Re: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta13.2.2016 18.18
Taitaa Juankoskella jyrätä ihan jotkut muut!

PVRe: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta13.2.2016 19.08
Moro,
Kouraanajattelijalle kerron luottamuksellisesti ja paikalla käyneenä, että koulua lämmitetään, pihat ajetaan samaan tapaan kuin ennen, joten säästöjä on vain kahden opettajan osalta, jotka olisivat lopettaneet muutenkin.
Toistan siis: koulua lämmitetään ja pihat ajetaan lumista sen takia, että koululla edelleen käydään lämmittämässä, pelaamassa sählyä ja tietääkseni myös sairaanhoitaja käy vastaanottoa siellä. Homeessa se ei ole, eikä sitä saada edes homeeseen. Joten se siitä säästöistä.

HomekoulutRe: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta16.2.2016 21.09
Tehohoitoon joutuneiden joukossa on paljon eri-ikäisiä ihmisiä. Lähes kaikkialla Suomessa tehohoidossa on ollut myös lapsia. Sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla ainakin yksi lapsi on kuollut influenssaan.

- Meillä yhteensä neljä potilasta on menehtynyt influenssaan. Yksi heistä on lapsi, toteaa infektiolääkäri Pekka Ylipalosaari Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Lapsen iästä ei ole tietoa, mutta hän oli perussairas. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa taas menehtyi taaperoikäinen, noin 2-vuotias lapsi.

Huippu käsillä

Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystys on ollut viimeisen viikon ajan erittäin kiireinen. Infektiolääkäri Janne Laine kertoo, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella influenssahuippu on käsillä juuri nyt. Useat aikuisten osastot ovat olleet Taysissa aivan täynnä.

- Meillä on ollut todella ruuhkaista, vaikka valtakunnallinen huippu onkin nyt taittumassa alaspäin, Laine kommentoi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella influenssaan on kuollut kolme ihmistä. Heillä kaikilla on ollut vaikeita perussairauksia. Sama viesti kuuluu myös muista sairaanhoitopiireistä: lähes kaikilla influenssaan kuolleilla on ollut vakavia sairauksia jo ennestään.
Sairaanhoitopiiri Tehohoitoon joutuneet Kuolleet Yhteensä sairastuneita
Etelä-Karjala 4 0 154
Etelä-Pohjanmaa 10 2 162
Etelä-Savo 5 0 158
Helsinki-Uusimaa 70 8 3041
Itä-Savo 1 2 43
Kainuu 10 1 158
Kanta-Häme 10 muutamia 111
Keski-Pohjanmaa 5 1 126
Keski-Suomi alle 5 0 184
Kymenlaakso 1 0 181
Lappi 2 1 103
Länsi-Pohja 2 0 31
Pirkanmaa 12 3 323
Pohjois-Karjala 2 3 136
Pohjois-Pohjanmaa 20 4 497
Pohjois-Savo alle 20 3 338
Päijät-Häme 3 2 410
Satakunta 14 2 593
Vaasa 4 0 113
Varsinais-Suomi 20 5 806

Rokote suojaa

Satakunnan keskussairaalan infektioyksikön osastonylilääkärin Tuomas Niemisen mukaan Satakunnassa tehohoidossa on ollut 14 potilasta. Kuolleita on tällä hetkellä 2.

- Meillä on ollut tehohoidossa eniten keski-ikäisiä ja hieman sen iän ylittäneitä. Oli mukana yksi raskaana olevakin, Nieminen kertoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin alueella tehohoitoon on joutunut myös perusterveitä nuoria ihmisiä. Yhteensä tehohoidossa on ollut noin 70 ihmistä.

- Tehohoidossa olleista noin 80 prosenttia on ollut rokottamattomia tai heillä on ollut sairaus, joka heikentää rokotevastusta. Sairaalamaailman näkökulmasta rokote on siis suojannut influenssalta hyvin, kertoo ylilääkäri Asko Järvinen HYKSin infektiosairauksien klinikalta.

Jälkitaudit edessä

Influenssahuippu on tällä hetkellä taittumassa ainakin Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Satakunnassa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan päivystykseen tulevat A-influenssavirustapaukset vähenevät koko ajan. B-virusta sairastavia potilaita on sen sijaan viime päivinä tullut lisää.

- Täytyy kuitenkin muistaa, että B-virus on vakavuudeltaan kuin pikkuveli A-virukselle. Etelä-Karjalassa on ollut muutamissa kouluissa nimenomaan B-viruksen epidemioita, Suomalainen kertoo.

Hän muistuttaa, että influenssan jälkitaudit tulevat kuormittamaan sairaanhoitopiirejä vielä useita viikkoja. Jälkitautina esimerkiksi kroonisesti perussairaiden potilaiden sairaudet saattavat pahentua.

Lievä epidemia

Vaikka influenssa onkin ollut lähes koko Suomessa erittäin raju, on joissain sairaanhoitopiireissä päästy muita helpommalla. Esimerkiksi Keski-Suomen, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla influenssakevät on ollut tavanomainen.

- Meillä epidemia on ollut lievä, ainakin muuhun maahan verrattuna. Ennen joulua influenssapotilaita oli, mutta kovat pakkaset ja koululaisten joululomat auttoivat tilanteeseen, kertoo infektioylilääkäri Jukka Heikkinen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.

Virus tarttuu nuoriin ja terveisiin

Tänä vuonna lähes 40 ihmisen hengen vienyt influenssa on voimakkain sitten vuoden 2009.

Silloin sikainfluenssavirus A(H1N1) vei peräti 1 600 potilasta sairaalahoitoon ja tappoi 44 tehohoidossa ollutta potilasta.

THL:n erikoistutkija Niina Ikosen mukaan lähivuosien influenssat eivät ole olleet yhtä rajuja kuin juuri käynnissä oleva epidemia.

- Mitään viitteitä ei kuitenkaan ole, että virus aiheuttaisi vakavampia taudinkuvia, Ikonen kertoo.

Viruksessa ei siis tämän hetkisten tietojen valossa ole havaittu muutoksia, jotka tekisivät siitä erityisen vaarallisen.

Varsinaista syytä siihen, miksi tauti on sairastuttanut ja tappanut lähes yhtä paljon kuin vuoden 2009 virus, ei siis vielä ole. Suurin osa tällä hetkellä jylläävistä tartunnoista on vuoden 2009 pandemian aiheuttaneen influenssaviruksen jälkeläisviruksen aiheuttamia.

Vakavia infektioita on havaittu myös nuorilla ja muuten terveillä aikuisilla.

- Suomessa epidemia käynnistyi voimakkaasti ja nopeasti. Kun tartunnan saaneita on paljon, se myös mahdollisti viruksen nopean leviämisen eri puolille Suomea, Ikonen selittää.

alakoulun terveystarkastajaRe: Juankosken homekoulusta lasten päivähoitokeskus---Kuopio tarjoaa uutta keskusta17.2.2016 14.38
Homekouluissa ja vanhusten hoitolaitoksissa koneellinen sisäilmankierrätys ja käsien pesun tekemättä jättäminen lienee paras tapa levittää pandemioksi leviäviä tappavia virustautejakin.

Homeelle altistuneet henkilöt ovat erityisen herkkiä sairastumaan vaikeisiin influenssoihin ja niiden jopa tappaviin jälkitauteihin.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: