Keskustelu

alan kolmas miesKiky lässähti, mutta laskutus pelaa kuin junan vessa4.10.2016 23.16
Viikonloppuna selvisi, että SOS hallituksen neuvottelemaan Kiky-sopimukseen ei tullut onneksi "työllistämispakkoa".

Tarkoituksena oli, että ammattiliitot yhdessä sopivat niistä keinoista, joilla 10 000 työtöntä saadaan sohvista töihin.

Yhdessä tai yhteistyössä ei löytynyt sellaisia keinoja, joilla tällaiseen maata mullistavaan
uudistukseen olisi päästy, vaikka neuvotteluja oli taas käyty kuukausitolkulla.

AY-liike myös ilmoitti, että tällaisia sopimuksia ei kannata edes yrittää, koska nyt jännitetään sohvissa telkkarin ääressä loppuvuosi, pääseekö Kimi formuloissa palkintopallille ja kohta alkaa jo jääkiekon MM-kisatkin.

Sähköyhtiöissä päätöksenteko on perinteisesti Suomessa ollut reippaampaa kuin SOS hallituksessa.

Nytkin Haminassa Vattenfall näyttää aloittaneen jo Kalle Kuituselta "penismaksunkin" perinnän.

Kallelle on näköjään langennut 18.79 euron "penismaksu" kuukauden ajalta. Laskussa ei ole kuitenkaan erittelyä, onko Kallen tapauksessa kysymys pienestä, keskisuuresta vaiko isosta peniksestä.

Voisi kuitenkin olettaa, että oikein isosta peniksestä sähköyhtiö perisi ainakin 50 euroa kuukaudessa.

Vattenfallin uudesta maksusta voidaan kuitenkin päätellä, että sähkösiirtohintoihin tuleekin meillä kohta yleinen ja ikiaikainen "penismaksu".

Aikoinaanhan autoilijoille määrätiin myös yllättäen väliaikainen autovero vuonna 1958 ja veron maksaminen todistettiin tuulilasiin liimattavalla veromerkillä.

Nyt tuo väliaikainen vero on ollut voimassa vasta 58 vuotta, eikä mikään viittaa siihen, että verosta päästäisiin lähitulevaisuudessa eroon. Päinvastoin, nyt "autovero" on ulotettu jo mm. moottoriveneisiin ja ensi syksynä kaikki ruohonleikkurit ja moottorisahat laitetaan varmasti myös verolle.

Autoliiton laskelmien mukaan noin 1.5 kg painavan auton autoveron määrä näyttää nousevan pelkästään 2016-2017 aikana vain 48%:ia.

Näyttää siltä, että sähköyhtiöiden "penismaksukin" jää siis pysyväksi ja laajennetaan piakkoin muihinkin perittäviin maksuihin.

Viime keväänä valtion Fortumista irrotettu sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy ilmoitti, että sähkön siirtohintoja nostetaan nyt 50%:lla, koska valtio on määrännyt, että siirtokaapelit pitää kaivaa maan alle.

Sähkön siirrossa liikkuu isot rahat. Kantaverkkoa pitää yllä Fingrid Oy, jonka liikevaihto oli vuonna 2015 oli jo noin 8.6 miljardia euroa. Sähkön jakeluverkkotoiminnan liikevaihto taas oli vuonna 2015 noin 1.5 miljardia euroa. Sähkönsiirrosta kuluttajat siis maksavat noin 10.1 miljardia euroa vuodessa.

Jos Carunan siirtohintojen nostotarve on luokkaa 50% vuodessa, kuten he ovat väittäneet, ja sen voi arvioida edustavan sähkönsiirtäjien keskimääräistä siirtohintojen korotuspainetta, niin 10 miljardista 50% on suunnilleen 5 miljardia euroa vuodessa, joka on taas pois kuluttajien kukkarosta monopoliasemassa oleville sähköyhtiöille.

Kysymys ei ole siis tilapäisestä maksusta vaan pysyvästä olotilasta. Kahdenkymmen tulevan vuoden aikana sähkön käyttäjät repivät siis selkänahoistaan monopoliyhtiöille nykyarvoltaan lähes 68 miljardin euron suuruisen lisäliikevaihdon.

Kun näissä "penismaksuissa", sähkölaskuissa ja autoveroissakin on Suomessa näin kovat vuotuiset "nousupaineet", niin ei Kiky Juhan yritysjohtajan ja muiden SOS miesten taloustaitoja voi valitettavasti kovin korkeina pitää.

Ei ole ihme, että Juhan Kiky neuvottelut on vaikeita. Sitä paitsi johtavat ekonomistit ovat jo kauan sitten todenneet, että Juhan hampaat irvessä ajama Kiky ei alkuunkaan riitä Suomen onnettoman taloustilanteen pelastamiseksi.

Eilenkin viimeksi joukko Suomen johtavia ekonomisteja julkaisi dokumentin, jossa todettiin, että Suomen olisi kiireimmän vilkkaa syytä erota eurosta.

Euroero takaa sen, että suomalainen työ alkaa taas käydä kaupaksi, sohvissa istuminen loppuu kuin seinään, eikä meidän tarvitse vain monopoliyhtiöitä rahoittaa kaiken maailman perusteettomilla "penismaksuilla".



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: