Keskustelu

alan kolmas miesILMASTOKOKOUS LÄSSÄHTI14.12.2023 0.56
Dubain ILMASTOKOKOUS näyttää lässähtäneen käsiin.

Valtamedian ja globalisti poliitikkojen haaveissa oli, että kokouksessa olisi tullut ehdoton käyttökielto FOSSIILISILLE POLTTOAINEILLE.

Totuus kuitenkin oli, että kokouksessa oli nähtävästi huomattu "yllättäen", että koko maailman primäärienergian käytöstä nykyaikana noin 88% nojaa fossiilisiin polttoaineisiin.

Näin ollen ei ole mahdollista hylätä fossiilisia polttoaineita näköpiirissä olevan aikahorisontin aikana.

Niinpä Dubain kokouksen loppupöytäkirjaan kirjattiinkin sitten suositus "transition away from fossil fuels".

Tätä transitionia EU:ssä ja myös Seniilin Bidenin aikana USA:ssa on harjoitettu siitä lähtien, kun demokraattien presidentti AL GORE hävisi presidentivaalin republikaanien George W. BUSHILLE 7.11.2000.

Jo aamutuimaan tuli seurattua taas YLE:n lähetystä Dubaista, josta Suomen delekaation johtaja Marjo Nummelin ilmoitti vaisusti, että "tuli työvoitto kalkkiviivoilla".

Tästä innostuneena YLE toimittajat Tommy Fränti ja Anna Lehmusvesi olivat raahanneet VTT:n vetytutkimuksen johtajan ja Sitran kestävän kehitysken johtajan kommentoimaan laihaa tulosta heti aamu tuimaan.

Fränti ja Lehmusveden naamasta näki heti, että nyt TOMMY lähtee nyt uutisten luvussaan painottamaan sitä, kuinka hyvin fossiilisista energioista nyt päästään jo vihdoin eroon.

Mutta kyllä molempien toimittajien naamasta paistoi paha pettymys, kun he selvästi miettivät, miten heikko neuvottelutulos kerrotaan kansalle.

Voi sitä suurta innostusta, kun Fränti ja Lehmusvesi sitten iloitsivat, kuinka nyt olikin merkittävä asia, "että nyt ensi kertaa kokouksessa mainittiin fossiiliset polttoainneet lopetettavien aineiden listalla."

Jos oikein muistan aamun ohjlemaa oikein, niin taisi siinä käsittelyyn tulla myös Inkoon Vittusen vihreän teräksen 4 miljardin tehdaskin, kun Vittusella on toimittajien mukaan rahaakin kasassa muistaakseni muutamia satoja tuhansia, eikä edes koelaitosta ole vielä pystytetty.

Vittusen hankehan on perustunut sille olettamukselle, että rahalla ei ole korkoa, mutta nyt tilanne on kuitenkin toinen, kun vihreän siirtymän aiheuttamaa inflaatioita on jouduttu hillitsemään korkoja nostamalla.

UPM:n toimitusjohtajan toimista eläköityvä Jussi Pesonenkin on todennut, että heillähän pääoman tuottovaatimus on 14%, joten sama se on myös muilla vakavaa liiketoimintaa harjoittavilla yrityksillä kuten esm. Inkooseen suunnitellun vihreän terästehtaan kohdalla.

Tähän ei Vittusen hanke tule yltämään, kun vielä tarvittava tuulivoimakin on kannattamatonta, ja välillä on pitkään noita tuulettomiakin aikoja.

Dubai kokouksessa myös todettiin, että Pariisin ilmastokokouksen maapallon lämpenemistavoite 1.5 asetta ei tule toteutumaan.

Amerikassa Donald J. Trumpin vaalilause on tällä hetkellä: Drill, Drill, Drill, joten Amerikasta tulee jälleen maailman energiajätti ja energian hinta painetaan siedettävälle tasolle, joka pudottaa pohjan pois elinkaariajattelussa vahingolliset vihreän energian hankkeet.

Globaalisti vihreän energian hankkeissa yhtiöiden arvot ovat mielettämän vihreän siirtymän johdosta jo pudonneet 40%:lla, joten järki se on tullut käteen myös maailman suurimmalla pääomasijoittalla eli Blackrockillakin, joka niin ikään on alkanut entistä enemmän kiinnittämään huomiota pääoman tuottoon, jolloin nämä poliitikkojen kalliit maapallon pelastustalkoot eivät enää tule niin paljon painamaan rahanjaossa.

Mykkäsen Kaitsulla tulee vielä olemaan opettelemista Dubain viestienkin osalta.

Tietysti virkansa puolesta Kaitsu vielä hehkutti tuloksia ILTALEHDESSÄ:

"Dubaissa sorvattiin historiallinen päätös - Ministeri Mykkänen: Kiina on muuttumassa

Ministeri Kai Mykkänen (kok) sanoo, että kokouksesta saatiin ulos viesti fossiilisten polttoaineiden alasajosta selkeämpänä kuin mitä se on koskaan ollut.

Ilmastokokouksessa päästiin historialliseen sopuun fossiilisista polttoaineista.

Elli Harju
Tänään klo 13:25

Dubaissa YK:n ilmastokokouksessa osallistujamaat ovat päässeet sopuun, jonka mukaan maita kehotetaan siirtymään pois fossiilisista polttoaineista.

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok) kuvaa sopua historialliseksi.

? Tärkein asia tässä oli se, että viesti fossiilien alasajosta saatiin vähän selkeämmäksi kuin mitä se on koskaan ollut ja se vauhdittaa investointeja puhtaaseen siirtymään, Mykkänen sanoo suomalaistoimittajille etäyhteyksin pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

? Pääviesti on se, että investoi pois fossiilisista, niin olet huomisen voittaja.

Se on tänään hieman uskottavampi sanoa kuin se oli eilen tai koskaan tätä ennen, hän jatkaa.

Ministeri Kai Mykkänen osallistui Dubain kokoukseen.

Kokous venyi yliajalle, ja keskiviikkona sovun syntyessä Mykkänen oli jo palannut Suomeen.

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ

Myös Suomen pääneuvottelija Marjo Nummelin ympäristöministeriöstä sanoo, että kirjaus fossiilisista pois siirtymiseen on vahva.

Nummelinin mukaan sopu on parempi, kuin mitä monet ovat voineet odottaa.

Kokouksen ulostulo näyttää hänestä myös sen, että erittäin vaikeassa maailmanpoliittisessa tilanteessa saadaan päätöksiä aikaan.

Fossiilisten polttoaineiden käyttö on merkittävin ilmastonmuutoksen aiheuttaja.

"Uhkapeli" tuotti tulosta
Kokouksen kirjaus ei ole oikeudellisesti sitova.

Mykkäsestä oleellista kuitenkin on, että vältettiin vastakkainen viesti.

Jos viestiä fossiilisista poissiirtymiseksi ei olisi saatu, olisi jäänyt epäilys siitä, kannattaako uskoa, että fossiilisista polttoaineista tulee jatkuvasti kalliimpia, Mykkänen kuvaa.

YK:n ilmastokokous järjestettiin tänä vuonna Dubaissa, ja järjestäjämaan valinta on saanut runsaasti kritiikkiä.

Arabiemiirikunnat on yksi maailman suurimmista öljyntuottajista.

Maat sopivat myös uusiutuvan energiatuotannon kolminkertaistamisesta ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Päätöksessä on mukana Suomelle tärkeä kirjaus kaikkien puhtaiden energiamuotojen huomioimisesta osana energiamurrosta."

OLEELLISTA ON seuraavat faktat:

- Nummelinin esille ottama väite, että
"Fossiilisten polttoaineiden käyttö on merkittävin ilmastonmuutoksen aiheuttaja.", ei ole totta.

- Mykkäsen esittämä ajatus, että
"Jos viestiä fossiilisista poissiirtymiseksi ei olisi saatu, olisi jäänyt epäilys siitä, kannattaako uskoa, että fossiilisista polttoaineista tulee jatkuvasti kalliimpia, Mykkänen kuvaa."

Fossiilisien polttoaineiden ja etenkin öljyn ja kaasun kalleus ja kallistuminen on perustunut alkuaan siihen, että öljymarkkina on ollut OPEC monopolin käsissä ja monopolivallan murtuessa etenkin EU:n piirisssä energia otettiin erilaisten verojen ym. valtion määräämien liitännäismaksujen ja siirtomaksujen keräilyautomaatiksi muka vihreää siirtymää varten.

Vihreän siirtymän energian (esim. vety ja sähkö) kokonaiskustannus on kuitenkin selvästi korkeampi ja ympäristönkin kannalta vahingollisempi kuin fossiilinen energia, niin on aivan selvää, että kun jo luonnostaan halpaa fossiilienergiaa pyritään korvaamaan monta kertaa kallimmilla polttoaineilla, niin myös fossiilienergian kustannus nousee.

Tässä suhteessa Kai Mykkänen on siis oikeassa, mutta Mykkäsen johtopäätökset eivät kuitenkaan kestä tarkempaa analyysiä.

Amerikassa Trumpin aikaan 95 Okt bensa maksoi halvimmillaan vuonna 2020 1.87 USD/gallona ja keskimäärin 2.20 USD/gallona.

USD:n ja EURON vaihtokurssi oli vuonna 2020 keskimäärin seuraava:

1 EUR = 1.1382 USD

Halvimmillaan bensan hinta oli siis USA:ssa Trumpin aikana 0.49 USD/litra tai 0.43 EUR/litra.

USA:ssa demokraattien johtama Kalifornia on ollut kaikkein innokain vihreään energiaan investoinut osavaltio ja Kaliforniassa bensan hinta on myös ollut kaikkein korkein USA:ssa.

Joulukuussa 2023 Kaliforniassa bensan keskimääräinen hinta on ollut 5.17 USD/gallon, mutta Los Angelesin alueella hinta on ollut jopa yli 8 USD/gallon.

Joulukuussa 2023 USA:n keskimääräinen bensan hinta on taas ollut 3.259 USD/gallon ja EURON ja USD vaihtokurssi on ollut viime aikoina
1 EUR = 1.077 USD, josta USA:n bensan hinnaksi tulee joulukuussa 2023 siis seuraava tulos

- 0.86 USD/litra
- 0.80 EUR/litra

Seniilin JOE BIDENIN aikana bensan hinta on siis USA:ssa tänä päivänä noin 50% kalliimpaa kuin bensa oli USA:ssa Trumpin aikana.

Amerikan bensan ja ruuan hinnan kallistuminen Seniilin JOE BIDENIN aikana onkin yksi kekseisiiä syitä, miksi Amerikassa suhtaudutaan erittäin kriittisesti Seniilin Bidenin harjoittamaan GREEN NEW DEAL (BIDENOMICS) politiikkaan.

Kun Suomessa 95 okt bensan hinta näyttää nykyään olevan halvimmillaan noin 1.75 EUR per litra esim. St 1:n automaattiasemilla Espoossa, niin meikäläiset hinnat ovat siis yli kaksinkertaiset verrattuna USA:n keskimääräiseen bensan hintaan.

Tuntuukin käsittämättömältä, miksi Kai Mykkänen vielä Dubain ilmastokokouksen jälkeen haluaa suomalaisia uhitella sillä, että meidän pitää vain hyväksyä se, että fosiilisten polttoainein hinta nousee jatkossa.

Itse asiassa Suomessa tavoitteena pitäisi olla se, miten fossiilisten polttoaineiden hinta saataisiin laskettua mahdollisimman alas, koska Suomen kaukainen sijainti maailman markkinoista on epäedullinen ja kaiken lisäksi vielä maakin on jo itsessään laaja, jossa etäisyydet ovat joka suhteessa pitkät.

Vastuullinen ympäristö-, energia- ja huoltovarmuuspolitiikkakin silloin edellyttää sitä, että fossiilisten polttoaineiden hinnatkin on syytä meillä pyrkiä pitämään koko ajan kohtuullisella tasolla.

Yltiöpäinen ilmastopolitiikka on ja on siis myös ollut yksi Suomen koko kansantalouden pahimpia kansantalouden kilpailukykyä heikentävistä tekijöistä.

ottoRe: ILMASTOKOKOUS LÄSSÄHTI14.12.2023 7.32
Sikäli kun ymmärsin, mitään sitovaa sopimusta ei saatu aikaan.

Kauniit tavoitteet ovat vapaaehtoisuuden varassa.

Kallis kokous, jonka saldoksi tuli pyöreä nolla.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: